A EXISTAT O CETATE DACICĂ LA TÂRGU NEAMŢ?

logopoze orasÎn mentalul colectiv, multe dintre vechile vestigiile sunt atribuite unor epoci sau personaje istorice binecunoscute. Aşa se face că, de multe ori, anumite monumente ecleziastice sunt atribuite lui Ştefan cel Mare, iar unele aşezări străvechi sunt puse în legătură cu dacii. Acest mod de a privi lucrurile are la rândul său o istorie îndelungată, care nu trebuie neglijată. Spre exemplificare, vom prezenta în câteva rânduri o mărturie de la începutul secolului XX, care vorbeşte despre o cetate dacică în Târgu Neamţ.

Făcându-se referire la lucrările de construcţie a spitalului din Târgu Neamţ, demarate prin anii 1850, într-un articol al lui Narcis Creţulescu, publicat în anul 1904, se precizează următoarele: ,,Când s-au săpat toate temeliile de la toate zidirile câte le face Mănăstirea în acest period de lucru şi de ani, la tóte direcţiile şi în tóte locurile unde urma să se facă beciuri, sau temelii adânci, atunci s-a descoperit pe tótă suprafaţa acestor săpături urmele unei vechi cetăţi, care judecată după obiectele găsite în pământ, p.c. canaluri, secrie de piatră şi de stejar scobite pentru morţi, őse petrificate, hârburi de fier zgurit, hârburi de lut ars, instrumente de piatră şi alte multe obiecte de deosebite trebuinţi şi toţi judecându-le după capul lor, le-au atribuit Dacilor, facându-şi cu toţii închiere, că aice în vechime a fost cetate dacică, a cărei capet era aice, iară trupul se prelingea paralel, pe lângă munte până pe unde este acum mahalaua Ţuţuienilor şi mai sus. Tot asemenea obiecte vechi şi curioase s-au găsit şi încă se găsesc pe toată latura aceea la toate săpăturile câte se fac pentru a canaliza apa la mori, sau la temelii de beciuri, la temelii de biserici, la sepatul vre’unei fântâni, sau la altfel de sepături mai adânci. Eu chiar am găsit mulţi oameni din târg care mi-au confirmat acest fapt cu cetatea Daciei[1]. Desigur, aspectele menţionate anterior sunt deosebit de valoroase, mai ales prin prisma faptului că sunt printre primele informaţii cu caracter arheologic din judeţul Neamţ.

Putem bănui că cele scrise sunt reale şi a existat aici o cetate dacică? În lipsa unor vestigii arheologice concludente, nu se poate admite prezenţa unei fortificaţii dacice în acest loc. În plus, toate cetăţile dacice au fost construite în zone înalte, cu bune posibilităţi de apărare, ori, perimetrul spitalului din Târgu Neamţ nu oferea astfel de condiţii. Să nu uităm că cele mai multe cetăţi dacice din Moldova se aflau în anumite puncte strategice, pe traseul unor rute importante de circulaţie din antichitate, situaţie care nu este valabilă pentru zona Târgu Neamţ. În acest caz, suntem de părere că mult mai plauzibilă este atribuirea vestigiilor menţionate mai sus perioadei medievale, în condiţiile în care, zona unde se află spitalul, coincide cu vechea vatră a oraşului. Acele ,,temelii”, ,,secrie” şi ,,oase pietrificate” reprezintă în mod cert urmele bisericii şi ale cimitirului existente aici în secolele XVII-XVIII[2].

 

Dr. Vasile Diaconu

(Sursa imaginii – arhiva MIETN)

[1] N. Creţulescu, Istorie despre spital, şcoală şi spiţeria din Târgu Neamţ, în Un jubileu, Piatra Neamţ, 1904, p. 72-73.

[2] T. Onofrei, Târgu-Neamţ. File de monografie, Bacău, 2002, p. 52-60.

Articolul A EXISTAT O CETATE DACICĂ LA TÂRGU NEAMŢ? a aparut prima data pe Ziar Targu Neamt.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate