Au chiulit sau nu au promovat. Vezi cum s-au descurcat profii la definitivat

Candidații nemțeni la examenul național de definitivare în învățământ în anul școlar 2013- 2014 au aflat rezultatele obținute la proba scrisă, susținută pe 14 iulie.

Nota minimă de promovare a examenului este 8. Doar 13 tineri profesori de la unitățile de învățământ târg nemțene și-au luat definitivatul.

Cadrele didactice din Târgu Neamț și comunele învecinate au stat bine la capitolul absențe. Numai 40 dintre candidații înscriși la examenul de definitivat s-au venit la proba scrisă. Ceilalți 20 nu s-au prezentat sau au dat bir cu fugiții după ce au văzut subiectele, iar lucrarea nu le este evaluată. Majoritatea profesorilor care nu s-au prezentat la proba scrisă au obținut note de 10 la cele două inspecții avute la clasă.

Cea mai mare notă din Târgu Neamț a fost obținută de educatoarea Elena Mosor de la Liceul “Vasile Conta”. După 10 la ambele inspecții, educatoarea a luat 9,9 la proba scrisă (disciplina Limba și Literatura Română pentru copii, Metodica activității instructiv- Educative din învățământul preșcolar, Pedagogie Preșcolară și elemente de psihologie a educației). Tot de la Liceul Vasile Conta, Alexandru Ciubotaru a trecut cu nota 8,75 (disciplina Educație fizică).

De la Colegiul Tehnic “Ion Creangă” Târgu Neamț, un singur dascăl înscris la examenul de definitivat a absentat. Dintre cei șase care au susținut proba scrisă, doi au picat examenul cu 5,8 (disciplina Limba și literatura română), 6,7 (disciplina Matematică). Maria Rosu a obținut nota 9,7 (disciplina Zootehnie).Au trecut cu bine de examen și Simona Petrariu (nota 8,2, disciplina Administrație Publică), Gheorghe Dascălu ( nota 8,2 la disciplina Transporturi, didactica de specialitateși elemente de pedagogie și psihologie a educației) și Manuela Pralea  (nota 8, Filosofie)

De la Colegiul Național “Ștefan cel Mare” un singur profesor tânăr și-a încercat norocul, însă a căzut examenul de definitivat cu nota 6,7 (disciplina Limba și Literatura Română).

De la Școala nr. 2 “Grigore Ghica Vodă” au participat patru dascăli. Doi dintre aceștia nu au trecut proba scrisă. Lucrprile lor au fost notate cu 4,3 (disciplina Educație Fizică), respectiv 6,9 (disciplina Limba și literatura română pentru copii).

Învățătoarea Maria Neacșu a trecut examenul de definitivat la limită, cu nota 8 (disciplinele Limba și literatura română și Matematică). Ana Maria Târdea a fost notată cu 8,55 (disciplina Limba și literatura română pentru copii).

Dintre cei doi dascăli de la Școala nr.3 “Ion Creangă” din Humulești, unul nu a trecut pragul notei 8, fiind notat cu 6,15 (disciplina Istorie). Cu 8,6 a luat examenul de definitivat Luciana Ionela Gaman, profesor pentru învățămțntul preșcolar (disciplina Limba și literatura română pentru copii).

Cei mai mulți candidați târg nemțeni la examenul de definitivat sunt cadre didactice la Centru Școlar pentru educație incluzivă.  10 dascăli s-au înscris, dintre care patru nu s-au prezentat, iar trei au obținut note mai mici de 8. Deși aproape de pragul notei minime, și-au lat definitivatul Elena Cristina Maftei (nota 8, disciplina Psihologie), Ana Bogos ( 8,1,Pedagogie, didactica acesteia și elemente de pedagogie și prihologie a educației) și Carmen Stahie (8,1, Psihopedagogie Specială).

writing-a-script_1Din comunele învecinate orașuluit Târgu Neamț, cei mai mulți tineri profesori care au susținut examenul de definitivat sunt de la Liceul Tehnologic Petricani. Opt dascăli s-au înscris, dintre care unul nu s-a prezentat.

Nota mare a obținut Mihaela Manolache (9,1, discipllina Limba și Literatura Franceză). Lavinia Gheorghiu a luat definitivatul cu 8,9 (Științe Politice – Cultură Civică). Note de trecere au obținut și Constantin Cristian Andron ( 8,25, Religie ortodoxă, didactica acesteia și elemente de pedagogie și psihologie a educației), Ana Maria Lazăr ( 8,2, Istorie), Elena Alexandra Alucăi (8, Matematică), Lucian Panait (8, Educație fizică). Un candidat de la Liceul Tehnologic Petricani nu a obținut notă de trecere, deși luase nota 10 la cele două inspecții avute (3,45, disciplina Limba și Literatura Engleză).

Dintre cei doi dascăli de la Liceul Tehnologic Oglinzi înscriși la definitivat , unul a absentat, iar celălalt, Florin Bogdan Asaftei a luat 9,55 la proba scrisă și nota maximă la cele două inspecții avute la oră. Profesorul de a susținut examenul la disciplina Religie Ortodoxă.

De la Liceul Tehnologic “Ion Creangă” Pipirig s-au înscris cinci dascăli, dintre care trei nu s-au prezentat la proba scrisă. Și-au luat definitivatul cu notă mareElena Vasilica Istrate (9,65, disciplina Religie Ortodoxă) și Elena Diana Maxim (9,4, Matematică).

De la Școala Gimnazială “Arhimandrit Chiriac Nicolau”, Vânători Neamț  au participat două cadre didactice, dintre care unul nu și-a luat definitivatul, fiind notat cu 7,4 (disciplina Limba și Literatura Engleză). Larisa Roxana Savin a obținut 8,4 la disciplina Limba și Literatura Română. Cel de-al treilea candidat înscris nu s-a prezentat.

profesori_suplinire-14654La cum arată rezultatele obținute la examenul de definitivat, situația nu este foarte roz în ceea ce privește învățământul din mediul rural. Dascălii din satele învecinate fie nu s-au prezentat la proba scrisă, fie au obținut note mai mici de 8.

Din cei patru înscrisi, un singur cadru didactic de la Școala Gimnazială Urecheni și-a luat definitivatul: Cristina Silea (8,7, Învățător). Ceilalți, deși la inspecții s-au descurcat foarte bine, au fost notați la proba scrisă cu 4,8 (disciplina Limba și litaratura română pentru copii), 6,25 (Biologie), respectiv 6,3 (Educație Muzicală).

Singurul candidat de la Școala Gimnazială nr.1 Răucești a obținut nota 6 la proba scrisă (disciplina Limba și Literatura română pentru copii), deși luase 10 la cele două inspecțiie avute.

Nici dascălul de la Școala Gimnazială “Ieremia Irimescu” Brusturi nu a fost mai norocos (nota 3,05, Limba și literatura română și Matematică).

Dintre cei doi dascăli de la Școala Gimnazială Bălțătești, unul nu s-a prezentat la proba scrisă, iar celălalt a picat definitivatul cu nota 6,75.

Nu s-au prezentat la examenul de definitivat niciun dascăl de la Școala Gimnazială Grumăzești (2 absenți), Seminarul Teologic “Veniamin Costachi” Mănăstirea Neamț (1 absent), Școala Gimnazială “Nicolae Grigorescu” Agapia (2 absenți).

La nivel de județ, 60,33% dintre candidații nemțeni au promovat examenul de definitivat. S-au înscris 239 de profesori, însă 20 aua absentat la proba scrisă și 40 au optat pentru a renunța la evaluarea lucrării. Doar 31 dintre dascăli au obținut note cuprinse între 9 și 10.

Dascălii nemulțumiți pot opta pentru recorectarea lucrărilor până pe 23 iulie. Vor afla rezultatele finale joi, 24 iulie.

La ce folosește examenul de definitivat

Cadrele didactice care promovează examenul de definitivat obțin titlul de profesor cu drept de practică în învățământul preuniversitar.

Dacă sunt angajate cu contract de muncă pe  perioadă determinatăă, promovarea examenului de definitivat le asigură continuitatea pe catedra ocupată, după hotărârea consiliului de administrație a unității școlare.

Pentru a participa la proba scrisă a definitivatului, dascălii trebuie să îndeplinească trei condiții impuse de metodologie: efectuarea unui stagiu de predare de cel puțin un an, calificativul pentru anul școlar în curs “Bine” sau “Foarte Bine” și cel puțin media 8 la cele două inspecții avute la clasă.

Chiar dacă, teoretic, dascălii ar trebui să-i învețe pe elevi tainele învățăturii, examenul de definitivat a dovedit că mulți dintre ei nu cunosc materia pe care ar trebui să le-o prezinte copiilor…

Andreea Trăsnea

Articolul Au chiulit sau nu au promovat. Vezi cum s-au descurcat profii la definitivat a aparut prima data pe Ziar Targu Neamt.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate