Biserica îi prăznuiește pe cei 40 de mucenici din Sevastia, la data de 9 martie, a fiecărui an

Biserica îi prăznuiește pe cei 40 de mucenici din Sevastia la data de 9 martie a fiecărui an. Aceștia erau soldați creștini, aflați în slujba împăratului Licinius. Conform izvoarelor istorice, în anul 320, Agricolae, guveratorul Armeniei, aflând despre credința lor, le ordona să își renege credința și să se închine idolilor. Cei 40 de mucenici refuză să facă acest lucru, astfel Agricolae decide să îi întemnițeze timp de 8 zile în care să fie torturați prin lovirea cu pietre sau chiar să fie ademeniți cu nenumărate daruri.

Văzând faptul că aceștia nu sunt dispuși să renunțe la creștinism, Agricolae decide să îi condamne la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei. Dintre toți cei 40, unul a decis să renunțe la creștinism, însă în momentul în care a ieșit din lac a murit pe loc. Totuși, locul acestuia a fost luat de către un soldat. Deși guvernatorul Agricolae speră ca aceștia fie vor renunța la orânduielile lor creștine, fie vor muri apărându-le, în decursul nopții în care mucenicii se aflau în lac, s-au petrecut minuni remarcabile: la început, apa lacului s-a încălzit, astfel topindu-se gheața iar apoi 40 de cununi strălucitoare s-au pogorât din Ceruri deasupra mucenicilor.

La auzul acestor vești, guvernatorul decide să îi scoată din lac și să le fie zdrobite fluierele picioarelor, iar apoi să fie lăsați să își dea duhul. După moartea acestora, trupurile lor au fost arse iar cenușa a fost aruncată în lac. Moaștele acestora se pot găsi în diverse biserici aparținând spațiului ortodox.
Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, sărbătorită de către Biserica Ortodoxă pe 9 martie, se suprapunea cu începerea anului agricol, astfel generând o sărbătoare tradițională românească, cunoscută sub numele de Mucenici sau Macinici. În popor, această zi reprezintă sfârșitul zilelor babelor, astfel începând zilele moșilor. Românii obișnuiesc ca în această zi să facă o serie de ritualuri precum: lovirea pământului cu maiuri sau bâte, jocul copiilor peste foc, sau rostirea de descântece pentru venirea căldurii. Mai mult decât atât, în zonele rurale se obișnuiește ca pe data de 9 martie a fiecărui an, cei care lucrează pământul să scoată plugul la arat. Odată trecut prin foc de către fierarul satului, plugul era curățat și purificat. Mai apoi, plugarii încheiau înțelegeri pentru a se ajuta reciproc la arat, iar dis de dimineață plugul era scos în fața casei. Sărbătorirea Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, la 9 martie, reprezintă și începutul ciclului de primăvară.

Sursa: http://calendarulortodox.ro

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate