Cum fac milioane de lei băieții deștepți din Neamț

baieti

În ultima perioadă am tot văzut în spațiul public cum pe la nu știu ce instituție, nu știu ce mochetă se cumpără cu 10 euro mai scump, nu știu care clip publicitar a costat două zeci de mii de lei, pe la spital nu știu ce lucrare a costat cu vreo câteva mii de euro în plus, nu știu ce firmă a primăriei a dat o mie de lei pe servicii inutile și alte multe nimicuri de acest gen. Tot vedem lucruri umflate artificial care în realitate nici măcar nu sunt ilegalități, ci doar discuții pe oportunitatea unor activități sau investiții. Așa că haideți să vorbim de lucruri mai serioase serioase, de milioane de lei.

De exemplu, din anul 2015 groapa de gunoi de la Girov s-a deschis și tot gunoiul din tot județul, teoretic, trebuie să fie dus acolo. Chiar și gunoiul din gropile temporare de prin județ ar fi trebuit mutat tot acolo, dar asta se întâmplă, doar în teorie, căci în practică situația e alta.

Ca să intrăm în subiect. O tonă de gunoi dusă la Girov costă aproximativ 100 lei. O comuna, să zicem Alexandru cel Bun, duce în medie 100 tone pe lună.

O tonă de gunoi care nu mai ajunge la groapa de la Girov, ci se oprește pe undeva prin județ, costă primăriile tot 100 lei, așa că haideți să vedem cât gunoi nu ajunge la Girov. Să luăm o lună la întâmplare, de exemplu ianuarie 2017, și să vedem ce comune au dus ZERO tone de gunoi la depozitul de la Girov.

Agapia – 0 tone
Bahna – 0 tone
Bălțătești – 0 tone
Bâra – 0 tone
Bârgăuani – 0 tone
Boghicea – 0 tone
Brusturi – 0 tone
Candesti – 0 tone
Cordun – 0 tone
Costisa – 0 tone
Cracăuani – 0 tone
Dochia – 0 tone
Doljesti – 0 tone
Dragănesti – 0 tone
Dulcesti – 0 tone
Gâdinți – 0 tone
Ghereiești – 0 tone
Ghindăuani – 0 tone
Horia – 0 tone
Icușești – 0 tone
IonCreangă – 0 tone
Mărgineni – 0 tone
Moldoveni – 0 tone
Pâncești – 0 tone
Petricani – 0 tone
Piatra-Șoimului – 0 tone
Podoleni – 0 tone
Poienari – 0 tone
Răucești – 0 tone
Rediu – 0 tone
Români – 0 tone
Roznov – 0 tone
Ruginoasa – 0 tone
Săbăuani – 0 tone
Sagna – 0 tone
Stanița – 0 tone
Tămășeni – 0 tone
Târgu Neamț – 0 tone
Trifești – 0 tone
Valea Ursului – 0 tone
Văleni – 0 tone
Vînători Neamț – 0 tone
Zănești – 0 tone

Și mai amuzante sunt cantitățile duse în bășcălie de unele UAT-uri, cum ar fi de exemplu Roman care a dus la groapa de la Girov în ianuarie 15 tone.

Dacă toate UAT-urile de mai sus au plătit colectarea gunoiului, unde au ajuns aceste mii de tone în fiecare lună daca pe poarta gropii de gunoi de la Girov nu au intrat? Cine a păpat mormanele de bani încasați de pe la primării? Cine a închis ochii?

Dacă e să calculăm o medie minimă de 50 tone la vreo 40 de UAT-uri și înmulțim cu 100 lei pe tonă… mai bine nu mai calculăm că o să ne fie ciudă că nu am făcut cursuri de gunoieri.

Cei mai afectați de această șmecherie sunt cei de la Eco Neamț care au în administrare depozitul de la Girov și care au făcut toate demersurile legale ca situația să intre în normalitate, dar degeaba.

Cei mai păgubiți vor fi cei de la primăriile care au acceptat ca pe terenurile lor să se depoziteze gunoaie în gropi așa-zise temporare care, la cum vedem noi lucrurile, vor rămâne definitive și primăriile respective vor fi obligate să le ecologizeze pe propria cheltuială dacă vor rămâne cu ele pe cap.

Cine sunt cei care se fac că nu văd? Cei care ar trebui să ia măsuri, dar în realitate nu fac decât să mai dea câte o amendă simbolică celor care uita să ducă gunoiul la Girov. Adică băieții deștepți de la Mediu și cei de la Prefectură care au în subordine deconcetratele de mediu, dar care ca prin minune nu văd că jumătate din gunoiul din Neamț nu ajunge la singura groapă de gunoi legală din județ.

Dimensiunea fenomenului este de milioane anual, iar mecanismul este foarte bine pus la punct, deoarece UAT-urile nu au ce să reclame legal, Consiliul Județean reclamă, dar măsurile luate de cei de la Mediu sunt simbolice, iar restul autorităților care ar trebui să vadă cine halește mormanele de bani și ascunde gunoiul ori sunt corupte și primesc partea lor din pradă, ori sunt prea incompetente sau fricoase ca să se bage.

Vom reveni pe acest subiect pentru că mai sunt multe de spus și mai ales de vorbit de sume serioase de bani, nu de 30 de metri de mochetă, vreun contract de doi euro sau o sută de flori pe care vrea sa le dea primarul prin oraș.

I.R.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate