Drept la replică – Florin Apostoaie, managerul Spitalului Orășenesc Târgu Neamț

        Articolul Spitalul “Sfântul Dimitrie” din Târgu Neamț merge încet dar sigur pe drumul spre închidere, publicat pe ziartarguneamt.ro în data de 21 iulie a revoltat conducerea unității medicale, solicitând astfel dreptul la replică. Doctorul Florin Apostoaie, manager al Spitalului “Sfântul Dimitrie” a ținut să precizeze motivele pentru care spitalul din Târgu Neamț figurează pe ultimele locuri sau deloc în listele de evaluare a calității prentru serviciile medicale oferite de furnizorii nemțeni.

     Din spusele managerului Spitalului Orășenesc, evaluările efectuate de CAS și analizate în articolul cu pricina, fac referire doar la o mică parte din activitatea susținută de unitatea spitalicească, iar aceastea nu pot reflecta în mod real calitatea serviciilor oferite per ansamblu pacienților din Târgu Neamț. “Anul acesta, în plus față de anii trecuți, noi am oferit servicii de radiologie prin contract cu Casa de Asigurări, asigurând pacienților din zonă și o minimă decontare a serviciilor pe care dumnealor le plătesc prin CAS-ul reținut lună de lună. Dar serviciile noastre sunt limitate ca timp, deoarece avem doar 2 medici radiologi, care pot lucra conform legi doar un număr limitat de ore la nivel de policlinică, restul activității desfășurându-se în cadrul serviciilor clinice și de spitalizare continuă sau spitalizare de zi”. Explicația ar fi că, numărul serviciilor prestate sunt condiționate de contractul cu CAS, în care se ține cont de numărul de medici și de numărul și tipul aparatelor din dotare. Spitalul Târgu Neamț deține un aparat de radiologie nou adus anul trecut și un aparat care funcționează deja de 5 ani cu care se pot realiza atât radiologii cât și radioscopii, plus încă două acreditate și funcționale, dar mult mai vechi. Spitalul mai deține aparate de ecografie performante care permit mai multe moduri de abordare a pacienților și implicit a diagnosticurilor. Însă nu toate aceste dotări au putut fi introduse în contractul cu Casa de Asigurări, explicându-se astfel și de ce punctajul pentru aceste servicii a fost unul limitat.

         Și totuși, de ce față de alți furnizori de servicii medicale, Spitalul “Sfântul Dimitrie” se află la capătul listei de evaluare a calității? “Suntem în partea de jos a clasamentului deoarece avem un serviciu de radiologie limitat ca timp. Nu putem să ne comparăm cu privații care fac doar servicii de laborator și radiologie. Timpul nostru este limitat deoarece medicii se ocupă în principal de pacienții internați, care sunt în mod constant în jur de 500-600 de pacienți în acest spital. În plus, avem până la 100 de prezentări la Compartimentul de Primiri Urgențe. Gândiți-vă că și acești pacienți beneficiază de servicii radiologice gratuite. Noi am venit în sprijinul pacienților cu servicii de gratuitate, dar contractul cu Casa de Asigurări nu permite decât un număr limitat de consultații de radiologie și atunci suntem limitați ca timp și ca finanțare”.

        Explicațiile managerului Florin Apostoaie par logice și cuprinzătoare, dar dacă ne amintim de motivele pentru care spitalul din Bicaz a fost închis, vom vedea că decizia a fost luată tot în urma unor evaluări de acest gen. Și atunci pe ce se bazează directorul spitalului că acest lucru nu se va întâmpla și la Târgu Neamț? “Ca o noutate pentru dumneavoastră, laboratorul spitalului din Târgu Neamț nu asigură prin contract cu Casa de Asigurări servicii de laborator gratuite, deoarece sunt la fel limitate ca timp și ca bani. Costă enorm să susții un laborator cu 50 de analize acreditate RENAR, și aici mă refer la modul cel mai strict și corect pentru că în spitalele de stat nu te poți juca cu așa ceva. Noi ne permitem doar un număr limitat de analize pe care îl susținem pe tot timpul anului pentru toți pacienții internați sau care vin la urgențe. Ceilalți care doresc, pot să vină să facă analize la Spitalul Orășenesc Târgu Neamț contra cost și vă asigur că avem costuri mai mici decât privații”.

       În concluzie, tabelul întocmit anual de CAS se face în funcție de numărul de servicii pe care furnizorii medicali îl pot acorda. Spitalul din Târgu Neamț și-a propus să facă servicii medicale pentru pacienții internați sau care vin la urgență, fără a avea posibilitatea de a se extinde și spre ambulatoriu. “Comparația făcută în articol a fost doar cu serviciul de ambulatoriu, nu cu activitatea întregului spital. Noi dorim să acredităm întregul spital, nu doar ambulatoriul. Aceasta este o muncă enormă care privește activitatea tuturor secțiilor din spital. Finanțarea pentru moment este limitată în ambulatoriu, dar trebuie să reținem faptul că avem în formare 11 rezidenți, care de la anul vor veni cu forțe proaspete pentru care noi vom contracta de la CAS o finanțare superioară”.

        Noutățile din Spitalul Orășenesc sunt legate de contractul încheiat anul acesta cu CAS pentru serviciul de radiologie prin ambulatoriu, prezența unui medic oncolog care și-a început activitatea de la 1 iulie în ambulatoriu, creșterea activității BFT prin contractul cu CAS. Compartimentul de Primiri Urgențe are doi medici noi, iar de la începutul anului s-a angajat un nou chirurg în spital. Prin aceste măsuri se încearcă dezvoltarea activităților spitalicești, care să aducă prosperitate în vederea ridicării nivelului de calitate. Nu trebuie uitat faptul că Spitalul “Sfântul Dimitrie” este un spital de gradul IV cu competențe limitate.

Viorela Gherasim

Articolul Drept la replică – Florin Apostoaie, managerul Spitalului Orășenesc Târgu Neamț a aparut prima data pe Ziar Targu Neamt.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate