Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
joi 23 mai 2019
  • :
  • :

Festivalul Internaţional de Folclor „Ceahlăul” , „demonstrație” de artă, tradiție și autenticitate, la Bicaz

După spectacolele susținute la Piatra-Neamț, Roman, Tîrgu Neamț și Durău, Festivalul Internaţional de Folclor „Ceahlăul” a ajuns și la Bicaz, azi, 6 august 2018.
Încă de la ora 17,00, oamenii au început apară în cartierul Mărceni, acolo unde a fost amenajată scena. În pofida timpului care a dat bătăi de cap și emoții, la 18,30, a avut loc parada portului popular în parcul din cartierul Mărceni al orașului Bicaz.  Toți cei prezenți au putut urmări o „demonstrație” de artă, tradiție și autenticitate. Oameni frumoși, sociabili și zâmbitori, și-au prezentat tradițiile, au salutat mulțimea de oameni și au făcut poze cu toți doritorii.

Au fost prezente grupuri reprezentând cultura tradiţională din Asia (Taiwan) şi Europa (Macedonia, Grecia, Georgia, Bulgaria, Serbia, Republica Moldova, Ucraina), două formații care activează în România, dar reprezintă comunităţi ale minorităţilor conlocuitoare: Ansamblul de dansuri al comunităţii poloneze din Suceava şi Ansamblul folcloric tătăresc „Qarasú” al Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România, filiala Medgidia, ansamblul de cântece şi dansuri „Burnasul” (Teleorman) şi „Floricică de la munte” al Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ.

De la orele 19,00, s‑a desfășurat un spectacol la care au asistat bicăjenii și nu numai , invitatul special fiind interpreta de muzică populară, doamna Mioara Velicu.

Primarul orașului, domnul Nicolae Sălăgean, a fost aproape de invitați și s-a bucurat împreună cu toți cei prezenți.

Doamna Carmen Năstasă, director al Centrului pentru Cultură şi Arte ”Carmen Saeculare” , a ținut o alocuțiune, urmată de primarul Nicolae Sălăgean, care, din mijlocul oamenilor pe care îi păstorește cu atâta drag, a spus câteva cuvinte încărcate de emoție:

În  primul rând, rog îmi permiteți, ca în numele Consiliului local al orașului Bicaz, al Primăriei Bicaz, vă adresăm din suflet, tuturor, un bun venit , aici, în orașul de la poalele Muntelui Ceahlău, Muntele Sfânt al nostru, al românilor, care, azi și-a sărbătorit hramul. Fiți bineveniți, concetățeni, dragi bicăjeni, fiți bineveniți, dragi oaspeți și nu în ultima instanță, tuturor  reprezentanților, care astăzi, sunt aici la Bicaz și care sigur se vor desfășura pe scenă și în fața domniilor dumneavoastră și vor prezenta aspecte din dansurile, din muzica, din obiceiurile și modul de viață al comunităților, al popoarelor pe care le reprezintă. le spunem din suflet, în numele dumneavoastră, bun venit la Bicaz! Merită îi primim așa cum se cuvine și îi aplaudăm! „.

Discursul a stârnit multe aplauze și , așa cum a spus și domnul primar, pentru bicăjenii sunt oameni buni și credincioși, cerul sa înseninat, iar audiența sa putut bucura de un spectacol extraordinar.

Festivalul a fost unul reușit, având parte de o organizare de excepție, totul a avut loc sub atenta supraveghere a poliției, jandarmeriei, pompierilor și a serviciului de Ambulanță, iar locuitorii orașului sunt încântați de realizarea unor astfel de evenimente ce aduc cinste zonei și ținutului Neamț.

Festivalul Internațional de Folclor „Ceahlăul” este organizat de Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare”, sub patronajul Consiliului Județean Neamț.

ziar piatra neamt