ISU Neamț: Exerciţiu cu forţe şi mijloace în teren

În data de 24.05.2017, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Petrodava” al judeţului Neamţ a desfăşurat un exerciţiu cu forţe şi mijloace în teren cu tema „Activitatea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „PETRODAVA” al judeţului Neamţ în cooperare cu alte componente ale Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă pentru intervenţia în cazul producerii unui seism în Municipiul Roman şi aplicarea Planului Roşu de Intervenţie al judeţului Neamţ”.

La acţiune au participat reprezentanţi ai instituţiilor cu atribuţii în domeniu, astfel:

  • Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Petrodava” al judeţului Neamţ;
  • Inspectoratul de Poliţie Judeţean Neamţ;
  • Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Neamţ;
  • Unitatea Specială de Aviaţie Iaşi
  • Serviciul de Ambulanţă Judeţean Neamţ;
  • Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean Neamţ;
  • Compartimentul de Primire Urgenţe a Spitalului municipal Roman;
  • L.S.U. Roman.

Scenariul:

„La ora 10:15, la nivelul judeţului Neamţ s-au resimţit efectele unui seism cu magnitudinea de 7,8 grade pe scara Richter, produs în zona Vrancea.

Judeţele Neamţ, Vrancea, Buzău, Prahova, Galaţi, Giurgiu, Teleorman, Călăraşi, Iaşi, Vaslui, Bacău, Brăila, Ialomiţa, Ilfov, Dâmboviţa şi Tulcea au fost puternic afectate de cutremur, forţele de intervenţie din cadrul acestor judeţe sunt angrenate în zonele proprii de competenţă în vederea înlăturării efectelor seismului.

În urma evaluării de către echipajele trimise în teren, cea mai afectată localitate din judeţul Neamţ este municipiul Roman.

Prefectul judeţului a dispus convocarea în şedinţă extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru analiza situaţiei şi dispunerea măsurilor care se impun.

A fost adoptat un plan de măsuri cuprinzând acţiuni ce trebuie întreprinse pentru informarea populaţiei asupra măsurilor de protecţie ce trebuie să le execute, protejarea locuinţelor/instituţiilor privind posibilitatea căderii de elemente de construcţii, posibilitatea creşterii numărului de incendii ca urmare a distrugerii instalaţiilor de alimentare cu gaze, posibilitatea creşterii numărului de accidente de circulaţie etc., ce a fost transmis în cel mai scurt timp CLSU şi instituţiilor interesate.

S-a dispus operaţionalizarea Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiilor începând cu ziua de 24.05.2017 orele 10.45 la sediul ISU Neamţ de pe strada Cuejdi nr. 34, având în componenţă reprezentanţi ai ISU, ISC, IJJ, IPJ, SGA, SDN, CJ-DRUPO, DELGAZ – GRID.

Între orele 10.20 – 11.00 (timp operativ), prin sistemul B.R.A.U. „112” Neamţ, dispeceratul unităţii primeşte anunţuri de la persoane aflate în diferite zone afectate de cutremur din municipiul Roman, prin care se comunică despre apariţia incendiilor la clădiri înalte, persoane surprinse la etajele superioare ale clădirilor în urma prăbuşirii scărilor de evacuare, accident chimic în urma transvazării apei amoniacale in concentraţie de 25% din cisterne, persoane surprinse de dărâmături, în urma afectării structurii de rezistenţă a clădirilor, persoane căzute în puţuri/adâncimi.

Nu se poate preciza exact numărul victimelor. Este pericol de explozie din cauza incendiilor izbucnite în urma deteriorării reţelei de alimentare cu gaze”.

Prin acest exerciţiu ne-am propus să verificăm capacitatea de răspuns a forţelor de intervenţie în cazul producerii unui cutremur major care afectează judeţul Neamţ.

În urma desfăşurării exerciţiului am constatat că forţele de intervenţie se pot mobiliza într-un timp scurt pentru astfel de intervenţii. Se impune ca în exerciţiile viitoare să angrenăm şi alte componente ale sistemului judeţean de management al situaţiilor de urgenţă.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate