La Școala Gimnazială „Iustin Pîrvu” Poiana Teiului au poposit elevi și profesori din cinci țări

În perioada 03.02.2018-07.02.2018 la Școala Gimnazială „Iustin Pîrvu” Poiana Teiului, s-a desfășurat prima etapă de mobilitate transnațională de învățare pentru elevi în cadrul proiectului european cu nr. de referință 2017-1-TR01-KA219-046227_2 ”Ready, steady, start! Better living trough old games”.
Au fost prezenți 11 profesori și 10 elevi din Turcia, Bulgaria, Letonia ,Polonia și Lituania care au desfășurat activități specifice împreună cu profesorii și elevii școlii .
Tema proiectului este una cu spectru larg care, deși face referire la jocurile vechi ale copilăriei, nu este deloc de neglijat. Elevii au practicat în aceste zile jocuri moderne de intercunoaștere , dar și jocuri tradiționale de mișcare în aer liber , precum ”Lapte gros”, ”Țară, țară, vrem ostași”, ”Șoarecele și pisica”, ”Podul de piatră”, ”Ursul doarme”, dar și jocuri de masă învățate de la bunicii și părinții lor : ”Moara”, ”Țomanap”, ”X și O”.
Au avut loc și ateliere de lucru și de învățare, echipa mixtă de elevi străini și români construind o piramidă a alimentelor , în urma identificării fiecărei trepte alimentare pe care au situat alimentele .
Rețetele tradiționale prezentate de fiecare echipă din cele șase țări au fost apreciate, iar mâncarea tradițională românească a fost și gustată, părinții fiind cei care au gătit și s-au ocupat de acest lucru. Plăcintele ”poale-n brâu” au fost cele care au stat la loc de cinste alături de socata și berea de casă, sarmale și nelipsita mămăligă.

OBIECTIVELE GENERALE ale proiectului :

a) explorarea jocurilor tradiționale și a jucăriilor, cu contribuția bunicilor pentru a contribui la dezvoltarea emoțională și socială a copiilor
b) Explorarea diversității prin jocurile tradiționale
c) să facă schimb de țări tradiționale de jocuri de noroc care ajută la dezvoltarea cognitivă, emoțională și socială a copiilor
d) creșterea gradului de conștientizare a beneficiilor jocurilor pentru copii în ceea ce privește învățarea fizică, culturală și socială, valorile sociale pozitive și dezvoltarea competențelor
e) să facă schimb de bune practici între partenerii proiectului, în special în ceea ce privește creșterea interesului pentru învățare și școlarizare
f) să promoveze alimentația sănătoasă în rândul copiilor și să sensibilizeze consumatorii să încurajeze obiceiurile alimentare sănătoase
g) să dezvolte și să propună un program „Better Life”, menit să îmbunătățească interacțiunea dintre cele mai vechi și cele mai tinere generații în mediul școlar, făcând învățarea prin jocuri plăcute și interesante.

Un obiectiv deloc neglijabil este însă și promovarea județului Neamț, a comunei Poiana Teiului peste hotare, toți profesorii și elevii străini fiind foarte impresionați de priveliștile frumoase pe care le oferă natura, dar și de obiectivele turistice din zonă.

În excursiile de informare și documentare pe care le-am efectuat cu grupul format din 40 de persoane, străini și români, am avut ca obiective : Inspectoratul Școlar Județean Neamț, Primăria Orașului Piatra Neamț, Mănăstirea Petru- Vodă , Mănăstirea Agapia și Muzeul Vivant, Parcul Natural Vânători Neamț, pârtia de la poalele Muntelui Ceahlău, dar și Vatra Dornei sau pasul Tihuța.
Coordonatorii din cele șase țări implicate în proiect au fost KamilKotatas- Turcia, MinkaMinkeva- Bulgaria, Natalia Jesehina- Letonia, Natalia Pietras- Polonia și Deleanu Mariana – România , cea din urmă fiind directorul școlii gazdă- Școala Gimnazială ”Iustin Pîrvu”, Poiana Teiului ” , ne-a declarat doamna director, Mariana Deleanu.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate