Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
joi 23 mai 2019
  • :
  • :

Lămuriri legate de drumul 155 F, oferite de autorităţi

Drumul Județean 155 F este drumul ce leagă orașul Bicaz de Durău, prin Izvorul Muntelui și iese în DN 15 Poiana Largului ‑ Borsec.

Pentru că de‑a lungul timpului am primit la redacție, din partea mai multor cititori, imagini cu starea drumului, exprimându‑și de asemenea nemulțumirea și întrebând de ce nu ia cineva vreo măsură pentru reabilitarea drumului atât de necesar pentru cetățenii de pe Valea Muntelui, cât și pentru turiștii care în fiecare an merg să viziteze obiectivele turistice din această zonă și se izbesc de un drum aflat într‑o stare aproape imposibil de străbătut cu mașina, am făcut o vizită primarului orașului Bicaz, domnul Nicolae Sălăgean, care ne‑a oferit următoarele lămuriri :

Drumul 155 F are Km 0 la Bistricioara și km 40,8, aici la Gura Izvorului, deci, respectivul drum are 40,8, aproape 41 de km. El este clasificat ca drum județean și are indicativul 155 F. Fiind un drum județean, este proprietatea Consiliului Județean Neamț. Porțiunea de 8,8 km, de aici de la intersecția cu Drumul Național 15 și până la Cabana Izvorul Muntelui, acest drum se suprapune cu strada Izvorul Muntelui. O bună perioadă de timp, această porțiune a fost trecută în administrarea orașului Bicaz, acum a fost preluat din nou, deci este proprietatea Consiliului Județean Neamț, și a fost preluat în administrarea CJ neamț.
Această porțiune , ați văzut că este cât de cât mai bine întreținută. La intervenția pe care am făcut-o după efectele pe care și acest drum le-a suferit în urma fenomenelor hidro-meteorologice periculoase, din ultima perioadă, s-a făcut și plombarea pe această porțiune de drum. În ce privește porțiunea de la Cabana Izvorul Muntelui până la Durău și apoi, respectiv Bistricioara, drumul este într-o stare total, total necorespunzătoare. Nu se poate circula și cine are curajul să parcurgă această porțiune de drum, cu mașina, poate avea surprize neplăcute. Ce pot să vă spun, este faptul că tot acest drum este inclus în lista proiectelor ce vor fi implementate cu finanțare PNDL.
Am văzut această listă, este publicată și în Monitorul Oficial și sigur, acest drum figurează pe această listă.
Sunt, însă, legat de drum, de rezolvat două probleme: 1: este legată de regularizarea torenților, pentru că acest drum străbate aproape în totalitate pădurea din zona respectivă și sunt foarte mulți torenți care curg de pe munte și care afectează stabilitatea terenului pe care este amplasat drumul și această parte a proiectului ar trebui gestionată de către Ministerul Apelor și Pădurilor și apoi este vorba de partea de infrastructură, de drumul efectiv, care sigur va fi finanțat prin POR cu bani puși la dispoziție de către Ministerul Dezvoltării Regionale.
Responsabilitatea, per ansamblu, este a CJ Neamț.
Și eu sunt convins, că începând cu anul 2019, vor începe lucrările de reabilitare a acestui drum pentru că este un drum foarte necesar zonei: 1. se scurtează accesul, de aici de la Bicaz, până în Stațiunea Durău, cu aproape 30 de km, pentru că pe marginea lacului, de la Bicaz până la Durău sunt 59 – 60 de km, iar pe dincoace sunt doar 29 de km.
Ultilizarea acestui drum poate oferi foarte multe zone de Belvedere asupra lacului de acumulare, asupra Muntelui Ceahlău și a întregii zone. De asemenea, el a fost și va trebui utilizat de către cetățenii celor două sate amplasate la poalele Ceahlăului, Secu și Izvorul Alb, sate care din punct de vedere administrativ aparțin de Bicaz și care, la ora aceasta, sunt aproape izolate acolo. Mai există pe malul lacului, un drum de acces în cele două sate, dar este un drum forestier. Din punct de vedere legal, el este închis circulației publice și sigur, nici starea lui nu este cea mai potrivită, dar acum este singurul drum utilizat de către cetățenii satelor menționate și de către cei care se aventurează, să-și petreacă câteva zile de vacanță, în zona Baicu de la Izvorul Alb.

O vizită de constatare a stării acestui drum, a făcut și vicepreședintele CJ Neamț, domnul Asaftei Ion, care a declarat următoarele:

Starea degradată a drumului județean 155F „m-a scos” din casă!
Mai multe sesizări pe care le-am primit din partea cetățenilor și a turiștilor aflați în această perioadă în județul Neamț m-au determinat să fac o deplasare către acest drum județean, în zona Izvorul Muntelui. Acest traseu, pe care l-am tot luat la picior în ultima vreme, leagă orașul Bicaz de Izvorul Muntelui și de stațiunea Durău.
Din păcate, oamenii care mi-au transmis nemulțumirea lor, au dreptate! Este nevoie urgentă ca societatea Drupo să intervină pentru plombări și reparații de sezon.
Asigurăm nemțenii și turiștii care ne vizitează că la nivelul Consiliului Județean Neamț se acționează pentru trecerea cât mai urgentă la reabilitarea și modernizarea acestui drum atât de necesar locuitorilor de pe Valea Muntelui cât și pentru cei care ne vizitează județul” , a declarat domnul Asaftei Ion, vicepreședintele Consiliului Judeţean Neamţ.

ziar piatra neamt