Noi elemente în cazul incendiului de la Piața Centrală

noi-elemente

O înregistrare video a modului de propagare a incendiului se cam bate cap în cap cu discursul șefilor ISU Neamț.
În primul rând este demontată teoria posibilului ”flashover” lansată în mod academic de catre conducerea ISU Neamț.
Flashover (faza de incendiere totală): este faza în care, după aprindere apare tranziţia unui incendiu la starea în care începe să ardă întreaga suprafaţă a materialului combustibil într-un spaţiu închis.
Fenomenul de flashover are drept urmare aprinderea bruscă a întregului spaţiu al incintei. Riscul de apariţie a unui flashover ține de cantitatea de materiale cu temperaturi mici de aprindere.
Din punct de vedere chimic, fenomenul de ”flashover” reprezintă intrarea bruscă a majorității materialelor dintr-o incintă într-un fenomen de oxidare rapidă. Uzual vorbind, totul se încălzește si brusc începe să ardă cu flacără toată suprafața.
Nu știm ce vor spune experții veniți la fața locului, dar din filmare vedem foarte mult fum și un incendiu care se propagă treptat în aproximativ 10 minute din partea din spate a pieței până în față.
În afară de timpul de propagare de care nu a vrut să vorbească nimeni de la ISU Neamț, mai este și cantitatea de fum din incinta pieței, fum ce ar fi îngreunat o reacție de ”flashover” unde este nevoie de o cantitate enormă de oxigen care să fie folosit în cadrul oxidării rapide din timpul acestui tip de fenomen.
De asemenea se poate vedea clar incapacitatea tehnică a ISU Neamț de a face față la un incendiu de asemenea proporții, aspect neasumat de șefii pompierilor dar vizibil pentru toți care au fost la fața locului și mult mai vizibil după ce am văzut și această filmare din care reiese clar că, deși se aflau la fața locului, nu au avut dotarea tehnică necesară să oprească incendiul când era doar în partea din spate a halei.
Întrebarea care devine mult mai justificată după vizionarea acestei filmări este : Ce anume a dus la o viteză de propagare atât de mare a acestui incendiu ?
Dacă focul a evoluat în maxim 10 minute pe lungimea halei de 200 m atunci putem calcula o viteză de propagare de 20 m/minut ceea ce este foarte mult pentru o incintă închisă și inundată de fum.
Plecând de la această viteză de propagare vizibilă în materialul video, este clar că ceva nu e deloc în regulă. Orice ipoteză de lucru am lua, incendiere intenționată, accident sau scurtcircuit, în hala Pieței Centrale nu era legal să se regăsească elemente de constructie, tarabe din plastic, substanțe sau orice altceva care să permită propagarea unui incendiu cu 20 de metri pe minut.
Concluzia în opinia noastră este una singură. Dacă normele PSI ar fi aplicate și respectate corect, la o hala agroalimentară nu s-ar putea niciodată declanșa nici în mod intenționt un incendiu care să aibă o asemenea viteză de propagare.
Închipuiți-vă ce s-ar fi întâmplat la un incendiu cu o asemenea viteză de propagare daca el s-ar fi produs în timpul zilei. Am fi avut victime la evacuare, am fi avut victime printre civilii care ar fi încercat să stingă un incendiu la care și pompierii au cam fost spectatori și cu siguranță am fi avut victime în rândul comercianților disperați să își salveze marfa până în ultimul moment.
Chiar și numai pentru ipoteza în care acest incendiu s-ar fi produs ziua cineva trebuie să răspundă, motiv pentru care, cu tot respectul pentru pompierii care își riscă viața zilnic, considerăm că cei de la conducerea ISU ar trebui să plece acasă. Ei sunt cei care au lingușit politicienii nemțeni și pentru a nu-i supăra au închis ochii la toate neregulile pe linie de PSI de la investițiile de unde băieții deștepți s-au îmbogățit sau și-au luat parandărătul.
Așa, scurt de tot, îmi vine în minte grădinița numărul 9 din Piatra Neamt la ale carei geamuri nu ar putea ajunge o mașină de pompieri decât dacă ar fi de jucarie și unde conducerea ISU Neamț a zis la fel ca și la piață că totul este legal și curat…și exemplele sunt nenumărate …

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate