Odată cu sosirea căldurii, în vegetație încep să își facă apariția căpușele

Odată cu sosirea căldurii, în vegetație încep să își facă apariția căpușele, insecte parazite hematofagi (se hrănesc cu sângele gazdelor) și populează o singură gazdă timp de câteva zile, dacă nu sunt îndepărtate.
Apar primăvara și vara, până târziu, mușcăturile lor sunt nedureroase, nu le sesizăm de la primul contact și de aceea este bine să ne verificăm corpul măcar o dată pe zi după o ieșire în natură, zi în care am umblat prin vegetație înaltă.
Căpușele trebuie extrase imediat ce sunt descoperite, iar îndepărtarea lor trebuie făcută neapărat în întregime, deoarece doar astfel se poate preveni transmiterea unor boli. Extragerea se face cu mare atenție cu ajutorul unei pense curbe cu vârful bont sau cu un extractor de căpușe, dacă le aveți la îndemână în trusa medicală, apoi dezinfectați locul cu alcool. Urmăriți atent dacă ați extras căpușa în întregime, apoi urmăriți-vă evoluția stării de sănătate și la primele simptome de inflamare a locului mușcăturii, frisoane, adresați-vă medicului.
Căpușa NU TREBUIE tamponată cu alcool sau alte substanțe (aceste substanțe vor provoca căpușa să vomite și va transmite totul în interiorul gazdei).
Imediat după extragere se recomandă deplasarea la o clinică de boli infecțioase după care se respectă un anumit protocol.
În cazul în care nu puteți merge la un medic timp de mai multe zile, pentru a identifica dacă acea căpușă a fost infestată cu BORELIA urmăriți următoarele semne: apariția în câteva zile a unui eritem roșu bine delimitat în zona mușcăturii de mărimea unei monezi, răceală falsă în interval de 5-7 zile.
Deplasarea la medic pentru analize este întotdeauna obligatorie.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate