P.U.G.-ul orașului Târgu Neamț expirat de 4 ani, în prelungiri până la sfârșitul anului 2014

    Planul Urbanistic General al orașului Târgu Neamț este expirat de 4 ani, dar Primăria a reușit să-i prelungească valabilitatea până în prezent.  În ultima dezbatere publică pe acest subiect s-a pus problema extinderii orașului Târgu Neamț. Un fost arhitect al județului Neamț afirmă că această intenție nu este necesară, mai ales în condițiile în care din suprafața totală a orașului, 56% din teritoriu reprezintă spații libere.

    “Am avut un PUG aprobat de Consiliul Local prin hotărârea 27  din 30 mai 2000, cu o valabilitate de 10 ani. Noi în 2008 am dat comandă să se facă alt Plan Urbanistic General, pentru că am crezut că până în mai 2010 când expiră cel vechi va fi gata cel nou. Dar din motive obiective, din cauza legislației în permanentă schimbare PUG-ul din 2000 a tot fost prelungit. Ultima ordonanță de guvern a venit în 2012 care ne-a permis prelungirea până în 2014, dar nu mai târziu de 31 decembrie”. 

     Inginerul Rusu spune că Planul Urbanistic pentru orașul Târgu Neamț a fost aprobat de vreo doi ani în urmă, însă s-a confruntat cu dificultăți de ordin tehnic.  S-a obținut greu avizul de la Drumurile Naționale, întrucât cele două drumuri naționale care străbat orașul, DN 15B Poiana Teiului – Cristești și DN 15C Piatra Neamț – Vadul Moldovei sunt în proprietatea Agenției Drumurilor Naționale, iar acestea au alte reglementări față de drumurile județene și comunale. Am vrut să extindem intravilanul de la SMA (Statia de Masini Agricole) până la limita cu Timișești. După lungi discuții cu cei de la Drumurile Naționale ne-a aprobat cererea, dar cu obligativitatea ca pe lângă drumul național să existe un drum colector, pentru a nu se ieși din poartă în poartă direct în drumul național. Această investiție cade în sarcina Primăriei. Dar problema este că ne-au cerut să aducem acord notarial de la toți proprietarii. Asta ar însemna ca oamenii să cedeze din proprietatea lor ca să se construiască drumul colector, ceea ce este imposibil.  Deci, cei de la Drumurile Naționale au acceptat extinderea intravilanului pe partea stângă spre Timișești, până la hotarul comunei, iar pe partea dreaptă până la Drumul Morii, care intră în Blebea, cu condiția de a se crea acel drum colector. Alte piedici care au îngreunat actualizarea PUG-ului a venit de la Apele Române. Când se obținea în sfârșit un aviz, expira altul. Când am obținut aviz de la Apele Române, s-a expirat procedura de la Agenția de Mediu, pentru că avizul de mediu nu-l primeam dacă nu aveam avizul de la Apele Române. În prezent mai avem de obținut doar două hotărâri. Hotărârea Consiliului Județean de aprobare a Planului Urbanistic General al orașului Târgu Neamț și hotărârea Consiliului Local și va intra în vigoare noul PUG. 

       Afirmația fostului arhitect al județului Neamț despre cele56% de spații goale este reală, dar inutilă pentru dezvoltarea orașului Târgu Neamț: Zona centrală a orașului Târgu Neamț se compune din blocuri, iar între clădiri este teren liber. Tot în Târgu Neamț am case particulare care au terenuri de 600, 700, 800 de mp teren liber. Deci eu am o construcție de 100 de mp pe un teren de 1000 de mp, dar eu nu pot să extind orașul pe proprietatea cuiva. Noi am extins acest intravilan datorită solicitărilor oamenilor, nu neaparat că așa a vrut Primăria

        În ultimii doi ani, în orașul Târgu Neamț s-au construit pentru prima dată sensuri giratorii. Deși extrem de utile și de preferat în fața semafoarelor, nici un sens nu are autorizație de construcție. Inginerul Rusu explică de ce: Autorizații de construcții nu există, însă avem acceptul Drumurilor Naționale. Una dintre problemele principale este perioada de monitorizare a traficului pentru a se vedea dacă se pretează sau nu construcția. Explicația angajatului Primăriei cu referire la legalitatea sensurilor giratorii construite deja este oarecum evazivă, pentru că în mod normal se obține întâi autorizație de construcție și apoi se construiește ceva. De asemenea, inginerul constructor a lăsat să se înțeleagă că există o convenție cu proprietarii drumurilor naționale și că în baza acordului primit de la ei s-a putut construi fără nicio problemă. Interesant este că orice autorizație de construcție pe suprafața orașului se elibereaza de către Primăria Târgu Neamț. De ce Primăria nu și-a eliberat singură documentul necesar după atâta timp de la construirea sensurilor pentru a fi în cadrul legal, rămâne un mister neelucidat. Am mai aflat că se pot face controale, în special de la Drumurile Naționale, dar cum această problemă este cunoscută, nu reprezintă un pericol pentru nimeni. Poate să mai efectueze controale și Inspecția de Stat în Construcții, care să verifice toate autorizațiile care se fac în localitățile din județ și să amendeze exact pe inginerul constructor din cadrul Primăriei pentru lipsa documentației la zi.

Viorela Gherasim

Articolul P.U.G.-ul orașului Târgu Neamț expirat de 4 ani, în prelungiri până la sfârșitul anului 2014 a aparut prima data pe Ziar Targu Neamt.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate