Pentru cei ce iubesc natura şi drumeţiile montane, la ieşirea din Cheile Bicazului şi intrarea în comuna Bicaz -Chei, întâlnim Rezervaţia Naturală Cheile Șugăului – Munticelu


Pentru cei ce iubesc natura şi drumeţiile montane, la ieşirea din Cheile Bicazului şi intrarea în comuna Bicaz -Chei, întâlnim Rezervaţia Naturală Cheile Șugăului – Munticelu, aflate chiar la drum. Panorama acesteia se observă chiar din stradă, de aceea atrage imediat privirea şi atenţia tuturor celor ce traversează această zonă.
Cheile Șugăului alcătuiesc o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip mixt) situată în județul Neamț, pe teritoriul administrativ al comunei Bicaz-Chei și Bicazu Ardelean.
Aria naturală cu o suprafață de 90 hectare este inclusă în aria Cheile Șugăului – Munticelu (sit Natura 2000) și se află la limita vestică a județului Neamț cu județul Harghita, în Munții Hășmaș la nord de cariera de calcar Bicaz-Chei, Râul Bicaz și DN12C la km 34.
Rezervația reprezintă o zonă montană ce asociază peisajului deosebit (sălbatic și tipic unei zone montane de carst), biodiversitatea. Accesul este mai dificil, datorită dominanței morfologice a abrupturilor calcaroase. Zona propriu -zisă a cheilor (cursul inferior al pârâului Șugău, înainte de confluența cu râul Bicaz – cu o suprafață de circa 3 hectare este de forma de canion cu o lungime de 350 m, pe care se afla un șir de cascade. În aria protejată sunt 17 izvoare. Pe flancul sudic al rezervației, la 200 m de DN12C este construită lângă poteca principală cabana Ecolog. La ieșirea din chei la marginea șoselei, o construcție artizanală – șteaza, poate fi observată. Aceasta este un fel de butoi cu doagele rare, în care apa captată de o țeavă metalică din amontele albiei Șugăului se agită clătind covoarele sau obiecte vestimentare mari care au fost spălate în prealabil acasă.
Aici se află o peșteră lungă de cca 10 m (Izvorul Șugăului, aflată pe versantul stâng la intrarea în chei care prin amplasamentul în masa travertinică, este un fenomen natural rar întalnit.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate