Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
joi 23 mai 2019
  • :
  • :

Postul Adormirii Maicii Domnului reprezintă unul dintre cele mai importante posturi

Postul Adormirii Maicii Domnului reprezintă unul dintre cele mai importante posturi pe care credincioșii trebuie să le țină de-a lungul anului. Postul Postul Adormirii Maicii Domnului începe de regulă, la data de 1 august și ține două săptămâni (1-15 august).

Tradițional, acest post mai poartă denumirea de Postul Sfintei Mării sau Sântamariei, fiind postul care pregătește creștinii ortodocși de cele două praznice extrem de importante care au loc în luna august: Schimbarea la Față, care are loc pe 6 august și Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare prăznuită de către Biserica Ortodoxă în fiecare an pe 15 august.

Data acestui post a fost stabilită cândva în secolul al V-lea, odată cu dezvoltarea cultului Maicii Domnului.

De asemenea, unii creștini obișnuiau să postească întreaga luna august, pe când alții făceau acest lucru în luna septembrie. Uniformizarea duratei și a datei postului Adormirii Maicii Domnului s-a întâmplat în secolul al XII-lea, în cadrul sinodului local din Constantinopol din anul 1166. Acesta a fost condus de care patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis. Cu acest prilej s-a hotărât ca postul să se țină începând de pe data de 1 august și să ia sfârșit două săptămâni mai târziu, pe 15 august, zi în care Biserica prăznuiește Adormirea Născătoarei de Dumnezeu Fecioară.

De asemenea, există rânduială de săvârșire a slujbei de Vecernie în perioada acestui post împreună cu cele două Paraclise ale Fecioarei Maria, iar în ajunul praznicului, Prohodul Maicii Domnului.

Postul Adormirii Maicii Domnului nu se rezumă la înfrânarea de la anumite alimente, ci, mai degrabă, de la toate lucrurile care ne despart de bunul Dumnezeu. Nu este suficient abținerea de la anumite alimente, ci ar trebui să ne oprim din săvârșirea de păcate. În această perioadă, credincioșii nu ar trebui să fie mâhniți de faptul că nu vor consuma alimente de „dulce”, deoarece prin refuzul consumării acestor alimente ne vom putea bucura de darurile pe care Dumnezeu ni le va oferi.

Postul Adormirii Maicii Domnului nu este menit să determine credincioșii să își disprețuiască trupul, prin prisma faptului că în fiecare luni, miercuri și vineri până la orele 15:00, se recomandă ajunare, iar mai apoi se poate consumă doar mâncare uscată, iar în zilele de marți și joi să se consume mâncare fără ulei.
Rostul acestui post este de a crea o armonie perfectă între trup și suflet, căutând că acestea două să fie mângâiate.

Sursa: calendarulortodox.ro

ziar piatra neamt