Proiectul cAUTă-mă în sufletul tău

Proiectul cAUTă-mă în sufletul tău a ajuns la final. Desfășurat în perioada 1 mai – 31 octombrie de Asociația cAUTă, în parteneriat cu Primăria  orașului Târgu Neamț, proiectul a reușit ce și-a propus: înființarea unui centru de zi pentru susținerea copiilor diagnosticați cu tulburări de spectru autist și a familiilor acestora.

Noi ne-am propus încă de anul trecut să înființăm un centru de zi în Târgu Neamț pentru acești copii, un loc în care ei să vină și să beneficieaze de tratament individualizat și specializat. În acestă perioadă am dotat spațiul în care actualmente funcționăm cu toate materilele necesare orelor de terapie. Am achiziționat incastre, în primul rând. Acestea sunt materiale care se folosesc foarte mult în psihopedagogia copilului cu autism, puzzeluri, materiale logopedice ș.a.m.d. astfel încât să acoperim necesitățile celor opt copii care vin acum la noi”, spune prof. psiholog Marinela Bălțătescu.

În septembrie, a avut loc un workshop de inițiere în Terapia 3C (coordonare, concentrare, conștientizare). În cadrul acestui workshop, inițiatorul terapiei a furnizat și alte modalități de lucru cu copiii autiști, personalul învățând astfel modalități noi de educație psihomotrică.

IMG_8247În luna octombrie, s-au desfășurat activități de terapie ocupațională. Sub îndrumarea meșterului popular Ionela Lungu, copiii au realizat obiecte din lut și măști. Tot ei au participat și la un atelier de pictură, unde, cu ajutorul artistului Ana Brândușa Uscatu, meșter popular, cei opt copii cu autism au pictat ceasuri, care într-adevăr funcționează. Obiectele sunt expuse în sala unde vin periodic, ca dovadă a capacităților deținute chiar dacă sunt diagnosticați cu tulburări de spectru autist. ”Orele de terapie ocupațională au fost o reală încântare pentru noi toți. Copiii au fost extraordinar de cooperanți, surprinzător de atrași de activitățile propuse, iar atmosfera, în general, una extrem de liniștită. Dacă aș fi putut să surprind liniștea din timpul activităților, ea ar fi spus totul”, spune prof. psiholog Marinela Bălțătescu.

Primăria orașului Târgu Neamț a finanțat Proiectul cAUTă-mă în sufletul tău cu suma de 200 milioane de lei vechi, distribuiți în două tranșe. ”Inițial, Asociația a participat la proiect cu 20 milioane de lei vechi. Tot noi am cheltuit încă 60 milioane de lei vechi, urmând ca Primăria să ni-i returneze prin cea de a doua tranșă. Este incredibil cât de mult se poate face cu bani puțini, dacă știi să fii econom!”, menționează prof. psiholog Marinela Bălțătescu.

Din acești bani, spațiul unde se desfășoară terapia individualizată pentru cei opt copiii autiști preșcolari și școlari a fost dotat cu mobilier, materiale și jucării, cheltuieli pentru workshop și promovare în comunitate.

Joi, 30 octombrie, la sediul asociației a avut loc o activitate la care au participat părinții copiilor cu autism, cadre didactice din Târgu Neamț, părintele Vasile Porumbescu și city managerul Vasile Apopei. Printre altele, organizatorii au prezentat un clip realizat în timpul orelor de terapie individualizată reușind să atingă sufletele tuturor prin cazuri reale ale copiilor autiști.

Preotul Vasile Porumbescu de la Biserica “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Humuleștii Noi a dat câteva sfaturi părinților ai căror copii sunt diagnosticați cu tulburări de spectru autist:

”Părinții copiilor cu autism sau alte probleme nu trebuie să cârtească împotriva lui Dumnezeu pentru că le-a dat astfel de copii. Chiar dacă par un canon greu de dus, ei sunt niște daruri de la Dumnezeu. Andrea Bocelli s-a născut fiindcă  mama sa a refuzat să-l avorteze, deși doctorii i-au spus că va fi un copil cu probleme. Decizia mamei de a nu-l avorta a făcut să-l avem astăzi pe Andrea Boceli. Exemplele pot continua. Părinții trebuie să aibă răbdare, să nu uite că omul este trup și suflet și să încerce să trateze nu numai trupul, ci și sufletul”.

Potrivit preotului Vasile Porumbescu, bolile sufletești pot fi diferențiate de cele psihologice printr-un simplu test: ”Îl ducem la biserică, să sărute Sfânta Cruce, încercăm să-l împărtășim, îl atingem de Sfinte Moaște, acolo unde sunt și, dacă se manifestă într-un chip violent numai la biserică, atunci când îi oferim aceste trei elemente, înseamnă că problema este de tip spiritual. Dacă încercăm să tratăm doar din punct de vedere psihologic, este ca și cum am trage cu gloanțe în aer, evitând ținta. Chiar dacă nu putem vorbi de un dialog în sensul propriu zis la spovedanie, este necesar, dacă acel copil are peste șapte ani, să i se citească rugăciunea de dezlegare, preotul punându-i mâna pe cap și însemnându-l cu semnul Sfintei Cruci”.

Deși proiectul a fost finalizat, Asociația cAUTă nu se oprește aici. ”Nu ne dorim decât să continuăm, cu siguranță vor fi și alte proiecte. Nu e puțin lucru ca opt părinți, cel puțin, să-și pună speranțele în faptul că în sfârșit în Târgu Neamț găsesc un loc unde copiii lor au ceea ce le trebuie”, afirmă prof. psiholog Marinela Bălțătescu.

Andreea Trăsnea

Articolul Proiectul cAUTă-mă în sufletul tău a aparut prima data pe Ziar Targu Neamt.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate