Școala Hangu de astăzi, continuă o tradiție destul de veche în regiunea situată la poalele Masivului Ceahlău

Școala Hangu de astăzi, continuă o tradiție destul de veche în regiunea situată la poalele Masivului Ceahlău.

Din mărturisirile orale, consemnate de învățătorii Gheorghe Cadere și Grigore Grigorescu, o activitate de învățare a scrisului și cititului există încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Această activitate era desfășurată de călugări sau calugărițe de la diverse schituri existente în regiune, aduși (aduse) de hanganii înstăriți și mai ales de preoți, pentru a învăța pe copiii lor carte. Activitatea de învățare avea loc în tinda bisericii. Copiii învățau primele noțiuni (cititul și scrisul) pentru a urma seminarul cu scopul de a deveni preoți sau pentru a rămâne în locul părinților lor, dascăli și diaconi.

La începutul sec. XIX un rol deosebit în educarea copiilor l-a avut dascălul Ion I. Teodorescu care a scos școala din tinda bisericii, mutând-o într-o casă a unui locuitor din Hangu. Acest învățător, ca și călugării, era plătit de părinții elevilor.

Domnia lui, Alexandru Ioan Cuza a adus o schimbare fundamentală în activitatea de învățare. Începând cu anul 1865, învățământul primar devine gratuit și obligatoriu, un învățământ de stat. Se înființează primele școli de stat și în regiunea Hangului-Școala de la Buhalnița, de la Schitul Hangului și din Gura Hangului în anul 1865, învățători fiind Ion Boncescu, Petre Sălăgean și Ion Teodorescu. Școala de la Buhalnița funcționa în chiliile fostei mânăstiri, iar cele din Hangu în case cu chirie.

Direcția gimnaziului a fost data profesorului Gavriil Galinescu care a reușit să-l mențină până în anul 1930, când se desființează fapt ce a provocat nemulțumirea hanganilor. În anul 1930, hanganii prin preotul Pantelimon Grigoriu și avocat Ioan Hotnog, obțin de la ministrul Instrucțiunii și Cultelor înființarea unei școli comerciale care se desființează în 1931, Hangu rămânând fără nicio școală secundară, continuându-și existența școlile primare din Gura Hangului și Audia.

În timpul regimului comunist, se va generaliza învățământul de 7 clase, apoi de 8 clase și chiar de 10 ani. După construirea barajului de la Izvorul Muntelui și realizarea Lacului de acumulare „Izvorul Muntelui”, localul școlii se va muta în clădirea unde astăzi se află Dispensarul și Poșta. Localul actual al Școlii Gimnaziale a fost construit în 1965. În concluzie, Școala Gimnazială Hangu, continuă tradiția școlilor primare din Gura Hangului și Audia, apoi a Gimnaziului din Hangu.

Sursa:comunahangu.ro

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate