Situație strigătoare la cer la Dămuc. Primarul Anton Covasan vrea să convingă oamenii din Trei Fântâni să treacă administrativ la Neamț

Pe teritoriul comunei Dămuc din județul Neamț se află satul Trei Fântâni. Cei peste o sută de oameni care locuiesc aici, etnici maghiari în mare parte, nu există în acte, deoarece ei sunt înregistrați în mod ilegal comunei Lunca de Jos, din județul Harghita. Deci oamenii de aici locuiesc în Neamț, dar plătesc impozitele și taxele și votează în Harghita.

Atât timp cât oamenii nu există în acte, primăria Dămuc nu poate să le facă drumul și să le înscrie copiii la școală, iar cei din comuna Lunca de Jos, din județul Harghita unde figurează oamenii cu actele, la fel, nu pot să-i ajute cu nimic, deoarece sunt pe teritoriul altui județ. 

Vineri, 1 iunie, primarul comunei Dămuc, Anton Covasan, împreună cu o delegație din partea Instituției Prefectului formată din subprefectul Doru Ungureanu și secretarul Cancelariei prefectului, Ionel Iordache, s-a deplasat în satul Trei Fântâni aflat pe raza teritorială a comunei Dămuc pentru a încerca să convingă localnicii să treacă din punct de vedere administrativ la Neamț, ei fiind arondați, în prezent, în mod ilegal, comunei Lunca de Jos, din județul Harghita.

Problema administrativ-teritorială a satului Trei Fântâni își are originea în istoria localității Dămuc. La sfârșitul secolului al XIX-lea, teritoriul actualei comune Dămuc făcea parte din Regatul Ungariei din Austro-Ungaria, în cadrul căreia era arondată districtului Gheorgheni al comitatului Ciuc; hărțile epocii nu consemnează în zona comunei niciun sat, dar satul Dămuc era un sat recent apărut, în cadrul comunei Bicaz. În 1918, comuna Bicaz a fost ocupată de armata României, stat care a revendicat Transilvania, iar în 1920 trecerea la România a fost oficializată prin tratatul de la Trianon. Aceasta a fost inclusă în județul Ciuc. Comuna Dămuc a apărut în 1939, prin separarea ei din comuna Bicaz-Chei. În 1950, comuna Dămuc a trecut în administrarea raionului Piatra Neamț din regiunea Bacău. În 1968, în alcătuirea actuală, comuna Dămuc a fost transferată la județul Neamț.

Mai pe înțelesul tuturor, oamenii satului Trei Fântâni au fost obișnuiți din bătrâni cu ideea că ei aparțin zonei Harghita, iar ideea mutării graniței pe teritoriul județului Neamț în anul 1968  nu este acceptată nici în prezent în mentalul colectiv. Comunitatea de 156 de persoane din satul Trei Fântâni, majoritatea localnicilor fiind vorbitori de limbă maghiară, este blocată de decenii din punct de vedere administrativ între județele Harghita și Neamț, fiind profund afectată de lipsa de infrastructură, investiții, locuri de muncă și școli pe fondul imposibilității din punct de vedere legal de a sprijini o populație aflată teritorial pe raza comunei Dămuc, dar care plătește impozite la Lunca de Jos, în județul Harghita.

Copiii merg la școlile din Harghita, pe cărțile de identitate ale oamenilor apare Lunca de Jos – Harghita, populația e vorbitoare în mare parte de limba maghiară, autorizațiile de construcție se dau din partea autorităților din Harghita, toate acestea fiind tehnic ilegale din punct de vedere administrativ.

Atât primarul Anton Covasan, cât și reprezentanții Instituției Prefectului au încercat și încearcă să convingă populația că este nevoie de investiții pentru ca tinerii să revină acasă, să învețe limba română și populația să nu dispară complet. Primarul Anton Covasan vrea să facă drum până la Trei Fântâni, să aducă copiii la școala din Huisurez care este la 13 km distanță de sat, pentru ca micuții să nu mai fie nevoiți să stea la internatele din Harghita, vrea să aducă investitori în turism și să creeze locuri de muncă.

Acest lucru se poate face doar cu convingerea populației de a trece administrativ cu toate actele pe comuna Dămuc, pentru ca impozitele, autorizațiile și toate documentele să se emită de acum încolo conform legii. Odată ce localitatea se află teritorial pe raza comunei Dămuc, este nefiresc și ilegal ca o autoritate din alt județ să preia impozitele și taxele, dar să nu poată face investiții pentru oameni din cauza limitărilor graniței între județe.

Primarul Anton Covasan este foarte motivat să ajute populația din Trei Fântâni și crede că va reuși să îi convingă să meargă pe calea legală pentru a putea face investițiile pe care le dorește: drumuri, școli, valorificare turistică, posibilități pentru oameni să își valorifice mai ușor produsele agricole. Din păcate, se confruntă cu o situație atipică din punct de vedere administrativ și cu o populație care din bătrâni s-a obișnuit să trăiască într-un anumit fel și să fie reticentă la orice formă de sprijin. Instituția Prefectului va oferi suportul necesar primăriei Dămuc pentru a rezolva problema ilegalității administrative din prezent și pe această cale primarul Anton Covasan face un apel public către toate instituțiile care au autoritate în acest sens să îi fie alături în demersul său.

Considerăm că acest primar merită sprijinit de instituții, deoarece face eforturi deosebite să investească în comună și nu de puține ori se lovește de blocaje care îl împiedică să facă ce e mai bun pentru oamenii din comuna lui.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate