Spitalul Regional de Urgență în Moldova, pași concreți pentru construirea lui

Se fac pași concreți pentru realizarea unui spital regional de urgență care să deservească Moldova.

Ministerul Sănătății va prelua un teren de 120.000 mp în municipiul Iași, în zona Moara de Vânt, în scopul construirii Spitalului Regional de Urgență, potrivit unei hotărâri de guvern adoptată în ședința de joi, 21 septembrie.

Terenul, aflat în domeniul public al municipiului Iași, a trecut în domeniul public al statului român, în noiembrie 2016, printr-o hotărâre a Consiliului Local Iași.

E o veste îmbucurătoare pentru toate județele din Nord-Est-ul țării, inclusiv Neamț, pentru numeroșii moldoveni care s-au simțit decenii întregi oarecum discriminați din cauza avântului cu care s-au dezvoltat celelalte regiuni ale țării.

„Le-am promis nemțenilor un sistem de sănătate demn de încrederea și așteptările lor iar alături de colegii din Guvernul PSD vom reuși să le oferim acest lucru aici la ei acasă, în Moldova.

(…) Faptul că zona noastră este prima care va beneficia de un spital regional arată încă o dată, că după ani de zile în care autoritățile centrale au ignorat nevoile Moldovei acum beneficiem în sfârșit de atenția pe care o merităm din partea Guvernului României”, transmite Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț.

Potrivit schiţei calendarului proiectului Spitalului Regional de Urgenţă de la Iaşi, până la sfârşitul acestui an se va finaliza soluţia tehnică. Este e dorit parcurgerea cu rapiditate și seriozitate a tuturor etapelor acestui proiect fundamental pentru sistemul medical din Moldova. Se estimează că lucrările vor demara la sfârșitul lui 2018, astfel încât să fie finalizate în cursul anului 2022.

„Prin construirea Spitalului Regional de la Iași, alături de Spitalul Județean de Urgentă Piatra-Neamț, care va beneficia de investitii majore, ne vom îndeplini promisiunea făcută nemțenilor, aceea de a le pune la dispoziție un sistem de sănătate performant, la care ei să apeleze cu toată încrederea.

Sunt recunoscător Guvernului României pentru faptul că a decis ca primul dintre cele trei spitale regionale să fie construit la noi, în Moldova!”, a conchis Ionel Arsene.

Sănătate pentru toţi

Menționăm că în România urmează să se construiască alte două spitale regionale de urgenţă care vor fi situate la Cluj și Craiova.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Guvern, realizarea celor trei mari unități spitalicești este un obiectiv prioritar pentru Ministerul Sănătății. Există deja o finanțare, în valoare de 300 milioane euro, bani alocați prin Programul Regional Operațional (POR). De asemenea, în decembrie 2016, Ministerul Sănătății a încheiat un Acord de asistență tehnică cu Banca Europeană de Investiții, în vederea întocmirii documentelor necesare aplicaţiei pentru finanţarea din fonduri structurale nerambursabile pentru construcţia celor trei spitale regionale de urgenţă.

Andreea Trăsnea

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate