Târgu Neamț are un nou cetățean de onoare

Marți, 21 octombrie, Willem de Boer a primit din partea primarului Daniel Harpa  diploma și placheta cu titlul de “Cetățean de Onoare al orașului Târgu Neamț” pentru serviciile deosebite aduse dezvoltării localității.

La eveniment au fost prezenți și viceprimarul Traian Humulescu, o parte dintre consilierii locali, Geta Brașoveanu – președinte fondator și de onoare al Fundației Fryslan – Moldova, Maria și Vasile Ungureanu – actualul președinte al aceleași fundații, dr. Florin Apostoae – managerul Spitalului Târgu Neamț, Tincuța Ciubotaru de la Fundația Omenia, părintele Emilian Crețu de la Capela Spitalului, Eugen Pintrinjel – directorul Școlii nr. 2 “Grigore Ghica – Vodă”, Margareta Mihăilescu – directoarea Casei Culturii și alți târgnemțeni care cunosc și apreciază actele umanitare făcute de Willem de Boer.

“Le mulțumesc domnului Willem și domnului Ungureanu – președintele fundației din România pentru implicare. La cât au făcut pentru spitalul din Târgu Neamț, pentru școli și nu numai, zic eu că se merita ca președintele fundației să primească titlul de cetățean de onoare al orașului Târgu Neamț. Am reușit să aprobăm această distincție cu ocazia Zilelor Orașului, iar astăzi am avut onoarea să-i înmânez personal diploma și placheta”, spune primarul Daniel Harpa.IMG_3339

De profesie jurnalist, olandezul Willem de Boer este președintele Fundației Fryslan – Moldova și s-a implicat activ în acțiunile de voluntariat. Încă din anul 1990, a favorizat nenumărate transporturi umanitare către Târgu Neamț. Spitalul, Primăria, școlile și grădinițele târgnemțene sunt doar câteva destinații ale ajutoarelor venite din Olanda de-a lungul anilor.“Nu pot să spun că este un vis devenit realitate, pentru că niciodată nu am visat să primesc această distincție. Gândirea mea estică nu a fost tot timpul înțeleasă, dar mereu am apreciat dragostea și ospitalitatea de care dau dovadă târgnemțenii. E surprinzător, pentru că înainte de 90, n-am știut ce este Târgu Neamț. Prima dată am venit cu serviciul aici, fiind jurnalist. Apoi am continuat să revin din ce în ce mai des. Acum, aici mă simt ca acasă”, spune Willem de Boer.

Geta Brașoveanu, președinte de onoare al Fundației Fryslan – Moldova a colaborat cu fundația – mamă din Olanda timp de mai bine de 10 ani de zile. Ce a făcut fundația condusa de Willem de Boer pentru Târgu Neamț? “Ia să începem cu această sală de ședințe: tot mobilierul este de aici este de la fundație. La spital au adus 150 de paturi, saltele, inventar moale, îmbrăcăminte pentru infirmiere, asistente și medici, aparatură medicamente, varuri, vopsele, calculatoare, imprimante, xerox-uri, fax, imprimante și multe, multe altele. Dacă pomenim de bani, dau doar un exemplu: Fundația Omenia a primit până și anul trecut, în două tranșe, 5000 de euro ca să cumpere centrală, calorifere, mașină de spălat și așa mai departe”, precizează Geta Brașoveanu.

“Teologic vorbind, slujirea aproapelui izvorăște din iubire milostivă. În traducere, compasiune. Nu întâmplător, Dumnezeu i-a călăuzit pașii spre țara noastră, spre acest oraș. Toate orașele din România au nevoie de ajutor, dar noi am fost binecuvântați. Tot ce a oferit, a oferit din dragoste. Mulțumesc lui Dumnezeu că l-am cunoscut pe Willem de Boer prin intermediul doamnei Geta Brașoveanu”, spune părintele Emilian Crețu.

Din anul 2001 colaborarea s-a axat pe derularea și implementarea unui proiect agrar ce a însemnat donarea din partea Fundației Fryslan-Moldova a unei cantități importante de material săditor și o gamă de mașini agricole și utilaje. Producția agricolă obținută din proiectul agrar a fost distribuită cantinelor  de ajutor social din comunitate. Florile primate – lalele, crini, gladiole au înfrumusețat ani de-a rândul orașul nostru.

Cu ocazia acestei vizite, Willem de Boer și invitații dumnealui de la Fundația Fryslan – Moldova au făcut un cadou orașului Târgu Neamț: “Ca și noutate, am primit un alt ajutor din partea acestei fundații, și anume aproximativ 3000 – 3500 de bulbi de lalele care urmează să fie plantați. Dacă vremea este bună, în primăvară sigur vor înfrumuseța orașul, în spiritul țării de unde provin”, menționează edilul.

Pentru a demonstra oaspeților din Olanda că Târgu Neamț merge pe drumul cel bun și devine pe zi ce trece un oraș la standarde europene, edilul le-a arătat Spitalul Sfântul Dimitrie, Colegiul Național “Ștefan cel Mare” și Casa Culturii “Ion Creangă”.

Acordarea titlului de cetățean de onoare domnului Willem de Boer a fost aprobată de Consiliul Local în luna mai, când 12 din cei 19 aleși locali au dat aviz favorabil proiectului de hotărâre.

Andreea Trăsnea

Articolul Târgu Neamț are un nou cetățean de onoare a aparut prima data pe Ziar Targu Neamt.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate