VECHI ŞCOLI NEMŢENE ŞI CHIPURI DE DASCĂLI

logo

DSCN6973De la jumătatea secolului XIX, când au apărut primele școli publice, învățământul nemțean s-a împletit cu majoritatea evenimentelor istorice din această zonă. Pentru a onora întâia menire a clădirii în care își desfășoară activitatea Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț, aceea de Școală Domnească, a fost organizată expoziţia temporară intitulată ,,Pagini din trecutul învăţământului nemţean”(1), dedicată școlilor și dascălilor din Neamț. Proiectul expoziţional reuneşte diverse categorii de obiecte folosite în activitatea didactică de-a lungul timpului, distincţii acordate dascălilor şi elevilor, manuale şcolare din sec. XIX şi XX, precum şi imagini cu vechi instituţii de învăţământ din judeţul Neamţ. Un loc aparte îl deţin exponatele şi imaginile legate de Şcoala Domnească, instituţie de învăţământ care a marcat destinul mai multor personalități din arealul românesc. Materialul ilustrativ, care completează ansamblul pieselor tridimensionale, surprinde clădiri impunătoare precum Gimnaziul ,,Petru Rareș”, Școla Normală de băieți și fete din Piatra Neamț, Școala primară nr.1 de băieți Lascăr Catargiu, Școala din Humulești, Școala Domnească din Târgu Neamț, Școala de arte și meserii din Roman. În zilele noastre, o parte dintre aceste clădiri adăpostesc tot școli, iar altele au fost transformate în instituții de cultură.
Pentru o privire de ansamblu, dar şi pentru a putea face comparaţii, în expoziție întâlnim și imagini cu școli săteşti, cum ar fi cele din Bicaz, Mastacăn, Pârâul Pântei. Artiștii fotografi au știut să capteze farmecul elementelor arhitectonice locale, care împodobeau locații simple, dar funcționale, unde copii, îmbrăcați în haine orășenești, uniforme sau, în majoritate, în mâdrul port tradițional, descopereau pentru prima dată slovele. În ton cu imaginile care completează această incursiune în trecutul învățământului sunt și câteva obiecte care-i ajutau atât pe elevi, cât și pe dascăli, în procesul didactic; putem constata cu surprindere că unele dintre acestea sunt întrebuințate la scară largă și astăzi, doar cu mici modificări în ceea ce privește aspectul și materialele din care sunt realizate. Obiecte precum tăblița de scris, tocul, călimara, abacul, liniarul, compasul și grafofonul, presse-papier-ul sau coupe-papier-ul le întâlnim în orice clasă, dar sub altă formă, evident modernizată.
La fel ca în prezent, activitatea didactică trebuia să se desfășoare parcurgând programa școlară, organizată de dascăli într-un document de certă valoare arhivistică și didactică, numit ,,Caiet de plan de lecții”. Și expoziția noastră conține un astfel de obiect, o adevărată operă de artă, uimind prin calitatea caligrafiei și conținutul ireproșabil. Atât în școlile rurale, cât și în cele din mediul urban, pe lângă disciplinele obișnuite în orice unitate de învățământ, se încuraja studierea unor activități practice, aşa cum ne indică și un ,,Caiet de desene model specialitatea rufăriei”.
Rolul unei astfel de expoziţii, departe de a fi doar parte a activităţii muzeale, este acela de a prezenta publicului aspecte ale vieţii şcolare din ultimii 150 de ani. Este în acelaşi timp un bun exerciţiu pentru elevii şi dascălii din prezent pentru a descoperi asemănări şi deosebiri în raport cu vremurile trecute. De asemenea, pot fi găsite răspunsuri la unele întrebări privitoare la greutăţile activităţii didactice, dar şi în ceea ce priveşte seriozitatea şi complexitatea actului de învăţământ. Disciplina şcolară, chipurile sobre ale învăţătorilor şi profesorilor, entuziasmul elevilor sau şcolile impunătoare de la oraş sunt aspecte care trebuie re/descoperite.
Şi pentru că o expoziţie se priveşte nu se povesteşte, vă invităm să treceţi pragul Muzeului de Istorie şi Etnografie Târgu Neamţ pentru a desluşi câte ceva din trecutul învăţământului nemţean.tot-copii

Roxana Diaconu
(sursa imaginilor – Arhiva MIETN)
(1) Expoziţia este organizată în colaborare cu Muzeul de Istorie şi Arheologie Piatra Neamţ şi va fi deschisă până la începutul lunii decembrie.

Articolul VECHI ŞCOLI NEMŢENE ŞI CHIPURI DE DASCĂLI a aparut prima data pe Ziar Targu Neamt.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate