Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
miercuri 21 august 2019
  • :
  • :

18 mai 2019 – Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Muzeelor în județul Neamț

În acest an, cele două manifestări – Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Muzeelor coincid ca dată.

Tema acestui an pentru Ziua Internațională a Muzeelor este: „Museums as Cultural Hubs: The future of tradition”.

Propunerile Complexului Muzeal Judeţean Neamţ pentru a marca acest
eveniment sunt axate pe o serie de
expoziţii temporare deosebit de spectaculoase
după cum urmează:

La Muzeul de Istorie şi
Arheologie Piatra-Neamţ vor putea fi vizitate expoziţiile temporare:

1. Elena Cuza. Doamna Unirii (1825-1909), o invitație spre cunoașterea vieții Primei Doamne a Principatelor Unite Române.

2. Grigore Antipa – 150, expoziţia aduce un omagiu lui Grigore Antipa, personalitate complexă, ctitor de instituţii culturale şi de cercetare, dar și diplomat apreciat al epocii sale, deschizător de drumuri în mai multe domenii ale știinţei.

De asemenea, în una din sălile de expoziție va rula filmul intitulat Piatra-Neamț în anii 70. Acesta grupează un colaj de imagini cu urbea nemțeană în perioada anilor 1970-1980. Diapozitivele au fost realizate de fotograful Sandu Marin și au fost achiziționate de Muzeul de Istorie și Arheologie, Piatra-Neamț, în anul 2013. Pentru prima dată, sunt prezentate publicului vizitator o parte din aceste valoroase mărturii vizuale.

La Muzeul de Artă Piatra-Neamţ va putea fi vizitată expoziţia temporară: GEST- dialogical graphics, reunește două proiecte diferite ca substanță dar similare ca modalitate de expresie și subliniază ideea dialogului

La Muzeul de Istorie Roman va putea fi vizitată expoziţia temporară:

Faianță și porțelan din patrimoniul Complexului Muzeal Județean Neamț, tematica expoziției este inedită pentru muzeele nemțene, fiind pentru prima oară când este abordată.

Tot la Muzeul de Istorie Roman se va desfäşura în data de 17 mai începând cu ora 12:00 un eveniment care a devenit practic de nedespărţit de Ziua Muzeelor. Este vorba de simpozionul Dascăli romaşcani de altădată ajuns la cea de-a opta ediţie.

Muzeul de Artă Roman chiar în data de 18 mai va avea loc vernisajul expoziţiei personale aparţinând artistului vasluian George Leteanu (începând cu ora 17.00). Evenimentul va fi urmat de un dialog interactiv cu vizitatorii pe parcursul întregii seri.

Ziua Internațională a Muzeelor va fi marcată la Muzeul de Științe Naturale Roman prin organizarea unui atelier de educație muzeală ce se va desfășura în data de 16 mai, începând cu ora 8:00.

La Muzeul de Istorie şi Etnografie Târgu Neamţ va putea fi vizitată
expoziţia temporară: ,,Ținutul Neamțului în imagini vechi” ce prezintă fotografii de la sfârșitul secolului XIX și din prima jumătate a secolului XX, care înfățișează aspecte variate legate de zona Târgului Neamț și împrejurimi.

Program de funcţionare – în intervalul
10.00-18.00 vizitarea se va face pe baza achitării biletului de intrare
; în
intervalul 18.00-24.00 vizitarea
expoziţiilor permanente şi a celor temporare va fi gratuită
.

În intervalul 18.00-24.00 vor fi deschise publicului vizitator toate unităţile muzeale din Piatra-Neamţ şi Roman; din zona Târgu Neamţ vor fi deschise Muzeul Cetatea Neamţ respectiv Muzeul Memorial „Ion Creangă” Humuleşti.