Istoricul satului Popești și a Bisericii Buna Vestire

Satul Popești se află pe malul stâng al Bistriței cum cobori de la Vatra Dornei spre Bicaz, fiind mărginit de mai multe înălțimi ale munților Stânișoara și Petru Vodă de care se despart prin crestele dealului Curmătură.

La început, înainte de anul l900 satul s-a numit Crăpăturile după relieful terenului. I s-a schimbat numele în Popești după numărul mare de preoți descendenți din familia preotului Danielescu. Primii locuitori au venit din Transilvania printre ei fiind și câțiva sași care s-au pierdut cu timpul în masa românilor păstrându-și doar numele de Sasu.

Ocupația principală era creșterea vitelor, exploatarea lemnului plutaritul și puțină agricultură deoarece pământul arabil era puțin.

Biserica veche a fost construită din lemn în anul 1870 (pe locul unei biserici mai vechi din anul 1809), acoperită cu draniță având trei turnuri și clopotnița pe pridvor.

Printre preoții care au slujit la parohia Bunavestire Crăpături și apoi Popești amintim pe pr Daniel,pr Iacob Danielescu mort în 1883, pr Gavril Danielescu, pr Vasile Danielescu, pr Petru Gavrilescu (ginerele lui Gavril Danielescu),pr C-tin Stăcescu care reînființează parohia Popești (desființată în anul 1927 prin plecarea preotului Vasile Danielescu la Sabasa), începând cu anul 1937, Pr Constantin Cojocaru,pr Toader Roibu, 1963-1975.

Întrucât biserica veche nu mai corespundea nevoilor spirituale ale credincioșilor fiind mică și într-o stare avansată de degradare, în anul 1974 credincioșii din parohie au hotărât să construiască o nouă biserică.

Astfel că după primirea aprobărilor în august 1974 se pune piatra de temelie de către pr Toader Roibu, iar din anul 1975 lucrările sunt continuate de pr.C-tin Stăcescu,lucrările terminându-se în anul 1979. Biserica este construită din cărămidă cu bolți din beton armat acoperită cu tablă zincată în stil moldovenesc, în timpul Mitropolitului Teoctist și patriarhului Iustin Moisescu.

Biserica este pictată în tehnică tempera de către pictorii Mihai , Gavril și Nicolaie Moroșanu din Suceava.

Catapeteasma este sculptată de frații Mihai și Nicolae Cotfas din Grumăzești, mobilierul bisericii a fost sculptat de Ilie Moldovan din Brâncovenești Mureș.

Ușile de la intrare (sculptură în bronz) ce conțin 9 scene biblice sunt donate de episcopul doctor Herman Kunst de Bonn Germania, fiind aduse de profesorul dr.Paul Miron din Freyburg Germania în anul 1978.Porțile de la intrare în stil maramureșan au fost donate de inginerul Dănăilă din Buhuși.

Biserica a fost sfințită pe data de 30 oct.1980 de către PS Eftimie.

În anul 1990 prin ieșirea la pensie a pr C-tin Stăcescu a fost numit pr.paroh Arsene Vasile. După instalarea în parohie de către pr.protopop Ioan Antistescu, 13 noiembrie 1990, ” am continuat activitatea în această parohie încercând în primul rând să clădesc biserica în sufletul enoriașilor și apoi să mențin în bune condiții biserica parohială și să fac cele ce erau necesare :

-s-a băgat încălzire centrală

-s-a pus parchet

-s-au pictat ocnitele exterioare și s-a executat în mozaic icoana Buneivestiri

-s-au pictat toate icoanele praznicale și ale sfinților

-s-a înlocuit gardul din piatră uscată cu un gard nou din beton și fier forjat în lungime de 150 ml

Casa de prăznuire și arhiva parohiei începute de pr.Stacescu au fost terminate,dotate cu cele necesare(apă, lumină,acoperișul schimbat)

În curtea bisericii s-a ridicat un lumânărar,un monument al eroilor,aleile”

Sursa: https://popesti2.mmb.ro/17656-scurt-istoric

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate