Se apropie sezonul căpușelor! Ce trebuie să știm despre aceste insecte parazite?

Se apropie sezonul căpușelor, de aceea trebuie să fii informat despre cum arată și ceea ce reprezintă acestea.

Căpușele sunt insecte parazite ce populează suprafața corpului (sunt ectoparaziți). Majoritatea se găsesc pe tegumentele mamiferelor (sau în blana lor), pe pielea păsărilor sau, mai rar, a reptilelor. Căpușele fac parte din aceeași clasă de insecte cu scorpionii și păienjenii-arahnide, din subclasa acarieni.

Sunt paraziți hematofagi (se hrănesc cu sângele gazdelor) și populează o singură gazdă timp de câteva câteva zile, dacă nu sunt îndepărtate. Cele mai multe cazuri apar primăvară și vara (până târziu, spre toamnă). Mușcăturile lor sunt indolore (de aceea prezența lor nu este simțită de către gazdă).

O parte din căpușe nu transmit boli și nici nu determină apariția unor probleme grave de sănătate gazdei. Altele însă, reprezintă principalul vector al bolii Lyme sau al unui tip particular de menigoencefalita.

În general, căpușele tinere au 6 picioare (3 perechi), cele mature au 4 perechi. Sunt de dimensiuni foarte mici, însă pot fi vizibile cu ochiul liber. Masculii sunt negri, femelele sunt negre cu abdomenul roșu. Singura cale de a infecta o nouă gazdă este contactul fizic (ele nu sar, nu zboară, dar se atașează de corpul victimei). Se găsesc de obicei în iarba înaltă și de acolo trec direct pe tegumente.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate