Cheile Bicazului au ”revenit” de la Harghita la Neamț – opinii

Decizie irevocabilă: Cheile Bicazului au ”revenit” administrativ în județul Neamt

Curtea de Apel Ploiești a pronunțat astăzi, 25 iunie, sentința definitivă în procesul a cărui miză a devenit granița administrativă dintre județele Neamț și Harghita. Prima instanță, Tribunalul Prahova, a decis să anuleze procesul verbal în care se consemna montarea unor borne de hotar și să stabilească o altă graniță, cu 4 km înspre județul Neamț, ceea ce implică trecerea Cheilor Bicazului, administrativ, în județul Harghita.

Decizia Tribunalului Prahova a fost atacată la Curtea de Apel Ploiești, unde reprezentanții instituțiilor din Neamț au fost prezente la fiecare termen și au depus concluzii scrise. Din argumentația Prefecturii rezultă că procesul ar fi trebuit să se încheie cu respingerea acțiunii, ca fiind tardivă, pentru că Municipiul Gheorgheni putea contesta procesul verbal în termen de cel mult un an de la încheierea lui, nu după 11 ani. În al doilea rând, Prefectura Neamț a cerut instanței să observe că Tribunalul Prahova s-a pronunțat asupra unui capăt de cerere, fără a fi investită să-l soluționeze: ”stabilirea liniei de hotar dintre teritoriul administrativ al oraşului Gheorgheni şi teritoriul administrativ al comunei Bicaz Chei astfel: DN 12 Gheorgheni (D.N. 1) – Lacul Roşu – limita jud. Neamţ 0 +000 32 +32,000 km., conform Hotărârii Guvernului nr. 540/2000 din 22.06.2000, publicate în Monitorul Oficial, Partea I nr. 338 din 20.07.2000”..

Bucurie mare pentru cetățenii din comuna Bicaz Chei și nu numai pentru că solidari au fost și cei din comunele învecinate!
A fost vorba de „o luptă” extrem de amplă și grea pe care primarul din Bicaz Chei, domnul Gheorghe Oniga, împreună cu autoritățile competente, au dus-o până la capăt cu capul sus și cu o victorie.

Iată câteva păreri adunate în urma acestei vești minunate:

 

„O veste îmbucurătoare. Însăși denumirea de ,,Cheile Bicazului,, spune mult. Bicazul ține de județul Neamț…așa că era normal ca această mirifică zonă a țării să ne aparțină administrativ.
Felicitări domnului primar, doamnei avocat…pentru că nu au renunțat la idee.
Dacă România ar avea mai mulți astfel de edili,ca domnul primar Oniga, cred că situația ar fi alta la nivel național.”

Pop Dorel, consilier registru agricol

 

 

„Despre Cheile Bicazului și Lacu Roșu s-au scris multe impresii și cu siguranță se vor mai scrie și altele. Este un lucru cert faptul că această zonă este unul dintre multele locuri din țara noastră pe unde este obligatoriu să pășești măcar o dată în viață! Îmi amintesc cu plăcere de Cheile Bicazului încă din copilărie, când cutreieram alături de părinți și alte rude sau prieteni de familie. Obișnuiam să trecem foarte des pe aici pentru că suntem din zonă și este de asemenea foarte aproape. Este un peisaj uimitor, iar traversarea Cheilor pe drumul șerpuit este incredibilă.
Mă bucur nespus că în cele din urmă Cheile ai fost câștigate de Județul Neamț.”

Andreea Oniga

 

 

„Foarte bine! mă bucur pentru reușită, mă bucur și îi felicit pe cei care s-au implicat pentru treaba asta! Era și normal să fie așa pentru că nu degeaba se cheamă Cheile Bicazului, dacă aparținea de Harghita îi zicea Cheile Gheorgheniului”

Anton Covasan, primar comuna Damuc

 

 

 

 

„Ce sa zic, au fost ale noastre și trebuie sa rămână în continuare ale noastre.
Felicitări celor care s-au implicat și mențin în continuare hotarul pentru care s-au luptat străbunii noștri.”

Ionel Pop

 

 

 

„Noi, ca locuitori ai Județului Neamț suntem de părere ca este o decizie corectă.
CHEILE BICAZULUI au aparținut și vor aparține Județului nostru !:

Stoian Diana Catrinoi

 

 

 

 

 

„Sentință definitivă și irevocabilă: trupul județului Neamț nu va fi schilodit la granița cu orașul Gheorghieni!

Astăzi ni s-a făcut o dreptate pe care o așteptam de 9 ani: Cheile Bicazului au fost și rămân ale județului nostru, așa cum a pledat dintotdeauna Consiliul Județean Neamț, parte în proces din proprie inițiativă, pentru a sprijini comuna Bicaz Chei în acest litigiu!

Sentința definitivă și irevocabilă de la Curtea de Apel Ploiești stabilește clar că granița dintre județul nostru și Harghita va fi cea care a fost dintotdeauna și circa 700 de hectare de teren, revendicate pe nedrept, rămân ale comunei Bicaz Chei.

Am avut mereu și îmi păstrez încrederea în justiția română și în acuratețea magistraților! Au fost niște ani grei în care s-au dus lupte în instanțele de judecată, s-au administrat probe, s-au purtat corespondențe îndelungate, dar, ca de fiecare dată, adevărul a ieșit la suprafață!

Îi felicit pe toți cei implicați în obținerea sentinței de astăzi – reprezentanții comunei Bicaz Chei și OCPI Neamț, pe doamna Daniela Soroceanu – care a promovat recursul câștigat astăzi în perioada cât a fost prefect, juriștilor din Consiliul Județean!

Datorită lor, de acum, sute de familii de nemțeni nu mai trăiesc cu teamă și emoție că și-ar pierde terenurile, pentru că, iată, li s-a făcut dreptate!”

 

Ionel Arsene

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate