Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
luni 3 august 2020
  • :
  • :

Activitatea gripală a evoluat cu intensitate medie , s-au raportat 30 cazuri de gripă pe teritoriul județului Neamț

INFECȚIILE RESPIRATORII ACUTE ȘI GRIPA

În săptămăna 3-9.02.2020 de supraveghere epidemiologică numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute ( IACRS) a fost de 2978, cu un număr de 37 internări, marcănd o tendință de scădere față de cel înregistrat în săptămâna precedentă (3415 cazuri cu 69 bolnavi internați). Numărul de pneumonii raportate, a fost de 478 cu un număr de 120 internări cu o tendință de scădere față de cel înregistrat în săptămâna precedentă (630 cu 124 internări). Din analiza pe grupe de vărstă se constată că ratele de incidență cele mai crescute pentru IACRS si pneumonie se inregistrează la grupele de vărsta 0-1 ani, 2-4 ani şi peste 65 ani.
Activitatea gripală a evoluat cu intensitate medie , s-au raportat 30 cazuri de gripă pe teritoriul județului Neamț, 1 caz la grupa de vărstă 0-1 an, 3cazuri la grupa de vărstă 2-4 ani, 6 cazuri la grupa de vărstă 5-14 ani, 15 cazuri la grupa de vărstă 15-49 ani ,2 cazuri la grupa de vărstă 50-64 ani, 3cazuri la grupa de vărstă peste 65 ani; 19 cazuri au fost raportate de către Secția de boli infecțioase a Spitalului Județean de Urgență P.Neamț ( din care 8 internari), 2 cazuri au fost raportate de către Secția de boli infecțioase a Spitalului Municipal de Urgență Roman, 9 cazuri de la medicii de familie .
De la începutul sezonului de supraveghere epidemiologică s-au înregistrat 95 cazuri de gripă pe teritoriul județului Neamț .
În actualul sezon epidemic păna la data de 09.02.2020 au fost vaccinate antigripal 42412 persoane (359 persoane vaccinate în intervalul 3-9.02.2020) din grupele la risc, cu vaccin distribuit gratuit de către Ministerul Sănătații. Stocul de vaccin antigripal( la data de 9.02 )in DSP Neamț a fost de 99 doze iar la medicii de familie din județ este 399 doze. DSP Neamț a primit in data de 10.02.2020 o suplimentare de 854 doze de vaccin gripal repartizate de către Ministerul Sănătații pentru persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire. S-a recoltat o probă pentru un caz clinic compatibil cu diagnosticul de gripă.
Din analiza numărului de cazuri de gripă de pe teritoriul judetului Neamt s-a constatat ca in săptamana precedentă de supraveghere epidemiologică s-a înregistrat un număr comparabil cu cel raportat in aceeași săptămănă a anului anterior (30 cazuri) .
În vederea instituirii măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor prin infecţii respiratorii acute si gripă in unitaţile şcolare si preşcolare (grădiniţe, creşe)s-au impus următoarele:
– realizarea triajului zilnic in colectivitătile şcolare;
– în cazul în care la nivelul unităţii se înregistrează focare de infecţii respiratorii acute/gripa cu minimum 3 cazuri/clasă, respectiv o rată de absenteism de peste 20 % din efectivul unităţii de învătămănt de aceasta cauză, timp de trei zile consecutive, se pot lua măsuri de suspendare temporară a cursurilor scolare (în clasa, respectiv şcoala), pentru o perioadă stabilită de DSP, dar nu mai mare de 5 zile lucrătoare;
– suspendarea activităţii se va face in funcţie de contextul epidemiologic, etapizat, evităndu-se întreruperea activităţii în întreaga unitate şcolară.
În această perioadă, este recomandată limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special în secțiile cu risc. De asemenea, trebuie realizat triajul epidemiologic zilnic pentru personalul medico-sanitar si auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie, purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mânuși, halate) de către vizitatori și personalul medical, purtarea măștii de către pacienți în UPU, pe traseul de la UPU la salon si când părăsește salonul de izolare/grupare.
Datorită creşterii numărului de infecţii respiratorii acute şi a declarării evoluției epidemice a gripei facem apel către populație pentru aplicarea cu rigurozitate a următoarelor recomandări pentru evitarea îmbolnăvirilor și a răspândirii virusului gripal:
• evitarea automedicației și consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa (frison, febră – 39-40°C, dureri de cap, ale globilor oculari, ale muşchilor şi articulaţiilor, stare de slăbiciune generală, senzaţia de înţepături în nas şi gât, strănut, secreţii nazale apoase, nas înfundat, tuse seacă, chinuitoare) și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;
• izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
• evitarea aglomeraţiilor;
• evitarea contactului cu persoanele bolnave;
• păstrarea distanţei (cel puţin 1 metru) faţă de persoanele bolnave care tuşesc sau strănută;
• respectarea etichetei tusei şi strănutului (folosirea batistelor de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului, aruncarea batistelor de unică folosinţă la coşul de gunoi după utilizare);
• spălarea frecventă, cu apă caldă şi săpun, a mâinilor după ce strănutăm, tuşim, ne suflăm nasul şi înainte de a mânca, în vederea reducerii răspândirii virusului;
• creşterea rezistenţei generale a organismului prin consumul alimentelor bogate în vitamina C (fructe, legume);
• aerisirea încăperilor (săli de clasă, dormitoare);
• îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului;
• evitarea staţionării în frig timp îndelungat;
• purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, halate) de către vizitatorii persoanelor internate;
• continuarea vaccinării antigripale.

sursa: Promovarea Sanatatii Neamt