Acum 561 de ani, un ținut de o frumusețe rară, și‑a primit numele „HANGU”

Hangu (în trecut, Audia) este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Neamț, Moldova, România.
Numele de HANGU este menționat pentru prima oară, într-un document emis de Cancelaria Voievodului Ștefan cel Mare, la 13 februarie 1458, iar de atunci zeci de cărți ”vorbesc” despre acest ținut binecuvântat de Dumnezeu și de o frumusețe fără seamăn și despre hangani – oameni harnici, hotărâți, curajoși și veseli.
Un sat cu numele de Hangu a fost atestat istoric într-un document din timpul domniei lui Ștefan cel Mare referitor la Mănăstirea Hangu care era amplasată în zona unde astăzi se află lacul Izvorul Muntelui; schitul se afla pe teritoriul actual al comunei Ceahlău.

În perioada interbelică, satul Hangu cunoaște o dezvoltare fără precedent care se oprește odată cu construcția barajului de la Bicaz. După strămutarea a mai mult de 50% din populația satului, satul pierde o serie de instituții importante (judecătorie și spital) și cea mai mare parte a industriei reprezentată de fabrica de cherestea, încetând, practic să mai existe. Biserica construită în centrul satului este dinamitată din ordinul conducerii comuniste, deși se intenționase păstrarea ei. Ruinele acestei biserici sunt vizibile când nivelul lacului scade. Cum localnicii au fost strămutați în zona satului Audia, care a devenit reședința comunei Hangu și în 1968 a preluat denumirea de Hangu.

sursa: wikipedia, Biblioteca Hangu

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate