Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
miercuri 26 iunie 2019
  • :
  • :

AGENTUL ECONOMIC – Agenția de Dezvoltare Regională Nord Est

AGENTUL ECONOMIC – Agenția de Dezvoltare Nord Est – Centrul regional de studii N-E cu activitate economică, CUI 27915242 a fost radiată de la Ministerul Finanțelor în 22 Martie 2017. Din câte am înțeles, această activitate economică a fost înregistrată separat de Agenție pentru a se putea încasa niște bani de la niște proiecte, pe niște cursuri.

Absolut întâmplător am dat peste această informație care plasează ADR NE în rândul agenților economici din Neamț. Nu demult vă povesteam de ADR NE care a devenit un important angajator. (clic aici pentru articol) De atunci și până acum au trecut aproximativ două luni de zile și iată că ADR NE a depășit ca număr de angajați Primăria Piatra-Neamț.

Desigur că totul se întâmplă în mod legal, ADRNE având această posibilitate să ia pentru sine anumite proiecte cu banii aferenți și, după cum observăm, să desfășoare și activități economice. Deci, putem vorbi fără nicio reținere de faptul că Agenția de Dezvoltare Nord Est a devenit un concurent de top pentru privații din Neamț, pe piața muncii dar și în zona agenților economici unde nu știm să vă spunem exact ce activități se desfășoară pentru că datele nu sunt tocmai accesibile ca la orice SRL.

Acum trebuie să recunoaștem că nici noi nu ne pricepem foarte bine și inițial am înțeles că această agenție și alte organisme care ne ajută cu proiectele pe bani europeni sunt organisme care sprijină dezvoltarea economică și mai ales mediul privat, nu că îl concurează și de foarte multe ori în forme nu tocmai fericite și ar fi corect să și exemplificăm.
Să luam exemplu o pensiune turistică unde patronii muncesc ca disperații 10 ani să ridice afacerea și apoi în stânga și în dreapta lor apar alte două pensiuni făcute pe proiecte finanțate din bani europeni, bani care provin de multe ori chiar din taxele și impozitele plătite de cel care a muncit 10 ani.
Să luăm exemplul presei locale unde toată lumea se bate pe trei surcele cu excepția celor care sunt ținuți artificial în viață de banii pompați din publicitatea de la proiectele europene și aici vorbim de sute de mii de euro. Nu contează că cei care încasează sunt pe ultimele locuri ca audiență în presa nemțeană, că banii de la proiecte nu vin pe rating, ci pe alte criterii.
Să luam exemplul unui agent economic care vrea să facă calificare la locul de muncă și investește bani, resurse și o mulțime de nervi iar pe partea cealaltă apar de nicăieri niște anonimi care fac aceleași cursuri cu diplome și mai și dau bani cursanților ca sa fie prezenți ca număr.

Desigur că exemplele pot continua, dar nu aceasta este ideea. Ideea este că mediul privat din acest județ, trebuie ca înainte de a fi ajutat să nu mai fie încurcat. Când tu, Agenție de Dezvoltare, iei zeci de oameni de calitate de la privatul amărât care cu greu le dădea 2-3.000 lei salariu și a mai și investit ani de zile în pregătirea lor, numai ajutor acordat mediului privat nu se cheamă. Dacă te mai și apuci, tu mare agenție, să te transformi și în agent economic, chiar stăm și ne întrebăm cum de cei care au un cuvânt de spus în acest județ nu văd aceste lucruri.

Iosub Robert