Agricultura pe riscul romanilor

La inceputurile omenirii, agricultura a evoluat datorita inteligentei celor care au inceput sa recultive si sa incruciseze doar plantele cele mai mari si mai rezistente. Cu timpul insa, unii au vrut sa se joace de-a Dumnezeu si astfel, in vremurile noastre au aparut OMG-urile adica organismele modificate genetic.
Desi toate tarile au o politica foarte restrictiva in privinta plantarii de tot felul de minunatii modificate genetic, Romania are alta parere pentru ca asa zice cineva ca e bine…si totdeauna e cu un pas in urma.
Ne amintim de discutiile foarte mari ce au aparut, dar au fost repede anesteziate in Romania anului 2009 pe tema porumbului modificat genetic prezentat cu nume de cod MON810.sobolani
Un studiu facut de Gilles-Eric Seralini, profesor la Institutul de Biologie al Universitatii din Caen, Franta, pe soarecii de laborator, arata ca dupa numai cateva luni de la consum au aparut boli de ficat si de rinichi.
Daca studiul este valid la soarecii de laborator, atunci si la oameni ar putea aparea aceleasi efecte daca ar consuma organisme modificate genetic. Este insa o mare controversa in jurul acestor plante transgenice”, a spus Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Agent Green a facut public un studiu realizat de Universitatile din Rouen si Caen care arata ca porumbul modificat genetic MON810 cultivat si in Romania prezenta semne de toxicitate pentru organele interne, rinichi si ficat, precum si alte efecte asupra inimii, glandelor suprarenale si splinei pe animalele testate.
Cine cultiva acest porumb mai putin conteaza atata timp cat legea permitea, dar haideti sa vedem ce spunea Tovarasul Culita Tarata despre minunatia de porumb modificat genetic: „Am 1.000 de hectare cultivate. Totul e inregistrat la UE, de la cultura pana la consum. Sunt culturi acceptate in UE. Am fost in toata lumea si, din intalnirile mele cu agronomii, pot sa va spun ca sunt sigure pentru consum”.
„Cea mai mare parte a porumbului ameliorat genetic este pentru furajarea animalelor. Dar il putem manca si noi fara nicio problema. Nu ne creste nasul de la el. Eu il cultiv si il si mananc”.
Tot Tovarasul Tarata preciza ca recoltele sale au fost exportate in Siria pentru a fi folosite ca furaje pentru animale si fara absolut nicio legatura mi-am amintit brusc de un sirian, Omar Hayssam despre care Preşedintele Traian Băsescu a declarat că a plecat din ţară într-o navă care transporta oi, dar inca nu am aflat de la ce firma erau oile, dar asta nu conteaza, ca acum vorbeam de porumb, deci sa revenim.
Daca crapam si ne apuca cancerul sau o ardem smechereste pe la cate o dializa din vina unor produse agricole modificate genetic, nu avem de unde sa stim noi clar si nu avem nici dovezi. Este doar cuvantul unor agricultori ce vor sa faca profit cu orice risc, impotriva cuvantului unor specialisti si al catorva guverne de tari, dar problema nu este ca face Tarata bani din asta si ca scoate tone in plus la fiecare hectar ca are plante culturiste. Problema adevarata si extraordinar de grava ni se pare cea sesizata de Ion Toncea, cercetator stiintific la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Agricola Fundulea care puncteaza corect si spune ca procesul este aproape ireversibil si generatiile care vin dupa noi vor plati: „Porumbul modificat genetic il contamineaza si pe cel conventional, si pe cel ecologic, prin polenul purtat de vant, dar si de albine. Mai ales ca distanta dintre loturi la noi e de doar 200 de metri si nu de cinci kilometri ca in alte tari” si a mai adaugat ca daca se produce o contaminare de proportii, agricultura ecologica va dispare fortat.
Trecand peste riscurile consumului de alimente ce au la baza produse agricole modificate genetic, pentru ca la urma urmei este alegerea fiecaruia ce mananca, stau si ma intreb ca un nestiutor ce sunt: Daca invatatoarea la scoala mi-a spus ca plantele se inmultesc prin polenul purtat de vant sau de insecte, atunci nu inseamna ca in cazul plantelor modificate genetic acestea se vor imperechea cu plante sanatoase de pe tarlaua unui agricultor vecin si logic, anul viitor la tarlaua cealalta si tot asa pana ce nu mai conteaza daca eu vreau sa mananc doar produse ecologice, caci oricum toate vor fi contaminate ?
Porumbul de mai sus este doar un exemplu, dar ne amintim cum imediat dupa anul 2000 in Romania, marii producători agricoli, precum Culiță Tărâță, Triță Făniță, Ioan Niculae și-au dat imediat seama de beneficiile financiare ale soiei si ca exemplu, numai în 2004 au fost înfiinţate 5.523 de hectare cu soia modificată genetic, iar în 2006, numărul lor crescuse la 137.278 de hectare, ca din 2007 culturile cu soia modificată genetic sa fie interzise in Romania  la fel și importul de semințe de acest fel. Stau si ma intreb tot asa ca nestiutorul, oare la ora asta mai exista soia naturala ca pe vremea lui Ceausescu, sau trebuie sa umblam la banca de seminte pentru asa ceva ?
Pana una alta, baietii destepti din agricultura fac bani extraordinar de multi din culturile modificate genetic si statistic din ce in ce mai multi romani sunt bolnavi de bolile pe care specialistii le pun pe seama acestor „plante mutant”.
Riscurile consumului de astfel de produse agricole este clar prin faptul ca unele au fost deja interzise in Romania si foarte multe tari, dar cu toate astea, romanul nostru  trece cu vederea riscurile, motiv pentru care voi incheia cu doua intrebari, care din pacate pot avea oricand corespondent in realitate.
Ce te faci daca constati intr-o zi ca nu mai poti urina, sau ca sotiei(sotului) i-a stat inima, sau iti spune medicul ca nu prea stie ce ai si ar fi bine sa faci o biopsie ? Exista vreun risc pe lumea aceasta pe care esti dispus sa ti-l asumi ca sa traiesti raspunsul la intrebarea anterioara ?

Ion Ion

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate