Armonie perfectă la Durău: Festivalul Internaţional de Folclor „Ceahlăul” – muzică, dans și natură

În această perioadă a lunii august, judeţul Neamţ este gazda celei de a XXI-a ediţii a Festivalului Internaţional de Folclor „Ceahlăul”. Organizatorii, Consiliul Judeţean Neamţ şi Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”, au reușit să adune la Neamț grupuri reprezentând cultura tradiţională din Asia (Taiwan) şi Europa (Macedonia, Grecia, Georgia, Bulgaria, Serbia, Republica Moldova, Ucraina), două formații care activează în România, dar reprezintă comunităţi ale minorităţilor conlocuitoare: Ansamblul de dansuri al comunităţii poloneze din Suceava şi Ansamblul folcloric tătăresc „Qarasú” al Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România, filiala Medgidia, ansamblul de cântece şi dansuri „Burnasul” (Teleorman) şi „Floricică de la munte” al Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ.

Ca la fiecare ediţie desfăşurată în cele peste două decenii de existenţă, şi în 2018 festivalul îşi păstrează caracterul itinerant. După spectacolele susținute la Piatra-Neamț, Roman și Tîrgu Neamț, Festivalul Internaţional de Folclor „Ceahlăul” a ajuns pe 5 august la Durău.

Prilejul prezenței acestui Festival de Folclor la Durău este datorat și sărbătorii Muntelui Ceahlău. În fiecare an, mii de turiști vin în Stațiunea Durău pentru un festival al folclorului românesc și internațional, al dansului popular și pentru o frumoasă paradă a costumelor tradiționale. Aici spectatorii au avut parte sâmbătă și duminică de o sărbătoare a culorilor și a veseliei din care nu au lipsit nici concertele cu artiști îndrăgiți: Gheorghe Gheorghiu, Los Anonimos, Fuego.

Duminică, 5 august, Festivalul Internaţional de Folclor „Ceahlăul” și-a pus amprenta la Durău prin spectacolul de excepție oferit de grupurile participante din România și alte țări din Asia și Europa, un moment în care folclorul s-a unit cu natura și s-a sărbătorit „Unitatea în diversitate”.

„Trăiesc în aceste momente armonia perfectă: muzică, dans și joc tradiționale, natură desăvârșită în care atmosfera în care petreceau străbunii este redată impecabil de ansambluri folclorice, oameni minunați în public și semeția Ceahlăului slăvit zilele acestea! Toate duc la reușita unei noi zile a Festivalului Internațional de Folclor Ceahlăul la Durău, unde e atât de frumos și de bine!”, a declarat directorul Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ, Carmen Nastasă, organizator.

La eveniment a participat și președintele CJ Neamț, Ionel Arsene, în calitate de susținător al acestui Festival.

„Am petrecut astăzi câteva ore minunate în stațiunea Durău, acolo unde alături de localnici și turiști am participat la marea sărbătoare a Muntelui Ceahlău, organizată de Consiliul Județean Neamț în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Ceahlău, cea care marchează începutul lunii august. Ziua de azi a fost dedicată folclorului românesc și internațional, dansului popular și unei frumoase parade, pe străzile Durăului, a costumelor tradiționale din mai multe colțuri ale lumii. Și dacă la poalele muntelui, sărbătoarea s-a desfășurat în acorduri muzicale, sus pe Ceahlău, pe această „piatră nestemată” a Moldovei turiștii au urcat pentru a vedea cele două fenomene unice în lume: Umbra Piramidei și Calea Cerului. O sărbătoare care a făcut mare bucurie celor care am participat, ne-a lăsat amintiri de neuitat și pe care Consiliul Județean Neamț o va susține și pe viitor!”, a declarat Ionel Arsene.

Festivalul Internațional de Folclor „Ceahlăul” este organizat de Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare”, sub patronajul Consiliului Județean Neamț.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate