Astăzi este ziua de naştere a lui Ticu Lăcătușu

Ticu-lacatusu

La 21 februarie 1961, la Piatra-Neamț se năștea Constantin “Ticu” Lăcătușu.
A absolvit cursurile Colegiului Național ”Petru Rareș”, după care a urmat Facultatea de Geologie și Geofizică din cadrul Universității din București.

În anul 1995, nemțeanul Ticu Lăcatusu, alpinist, geologist și cameraman, a fost primul român care a atins vârful Everestului. Recordul suprem al lui Ticu Lăcătușu a fost finalizarea proiectului “Cele 7 varfuri”. Proiectul a o provocare pentru alpinisti, deoarece trebuiau să ajungă pe cele mai înalte șapte vârfuri montane situate pe fiecare din cele șapte continente.

Ticu Lăcătușu a dus la bun sfârșit această provocare după 8 ani și 166 de zile.

În iunie 1990 a atins vârful Elbrus – Caucaz, Rusia (5642 m). În 4 februarie 1995 a ajuns pe vârful Kilimanjaro – Tanzania, Africa (5895 m) – ruta Marangu. În 17 mai 1995 a fost primul român care a atins Everestul – Nepal, China, Asia (8848 m). În 16 februarie 1996 a urcat Aconcagua – Argentina, America de Sud (6962 m). În 4 iunie 1997: Mount McKinley (Denali) – SUA, America de Nord (6194 m) – împreună cu Cornel Galescu. În 25 aprilie 2000: Puncak Jaya (Piramida Carstensz) – Indonezia, Oceania(4884 m) – ruta Messner. În 10 decembrie 2001: Masivul Vinson – Antarctica (4897 m).

Alte recorduri bifate de Ticu Lăcătușu:

1992 – primul alpinist roman care a depășit limita de 8000 de m – Vârful Broad (8051 m)

1999 – primul alpinist român care a urcat de unul singur la o altitudine de peste 8000 de m, fără rezerve de oxigen – Cho Oyu (8201 m).

În 2016, la 55 de ani, Ticu Lăcătuşu se reîntorcea în Himalaya. Alături de alți patru alpiniști, Ticu Lăcătușu ajungea pe Island Peak, iar mai apoi pe Ama Dablam, unde avea să participe la construcţia unei şcoli în Jethal, cea mai afectată zonă din Nepal după cele două cutremure din 2015.

A primit nenumărate premii si distincții dintre care amintim marele premiu “Cel mai bun sportiv al anului” din 1999, alături de Gaby Szabo, premiul de televiziune APTR pentru documentarul “Țara Serpasilor – Lumea de dincolo de nori” din 2004 și multe altele.

Ticu Lăcătușu este omul care păsește dincolo de limita imposibilului si a demonstrat de nenumărate ori că românii pot face orice, chiar dacă banii sunt putini, chiar dacă se pun de multe ori bete in roate. Acolo unde este pasiune, orice se poate, iar imposibilul este pentru Ticu Lăcătușu o a doua natură, un crez sau un mod de viață.

Înainte de toate, nemțeanul nostru este un sportiv de excepție, din care autodisciplina, studiul aprofundat, capacitatea de adaptare în medii ostile au făcut un învingător.

Acest nemtean a pus piciorul in locuri neatinse de om, a purtat cu sine sufletul de roman si a ridicat in ochii lumii imaginea Romaniei.

Îi dorim sănătate, cât mai multi ani înainte pentru a duce la bun sfârsit toate proiectele propuse.

Despre Ticu Lăcătușu puteți citi și în articolele:

Nemțeanul Ticu Lăcătușu, jurnal de expediție spre Ama Dablam (6856 m), Himalaya

Misiune îndeplinită: Ticu Lăcătușu a pășit pe Ama Dablam, 6856 m

După noua cucerire pe Himalaya, Ticu Lăcătușu a verificat stadiul lucrărilor la noua școală din Nepal în cadrul proiectului WeLoveNepal.ro

WE Love NEPAL, o campanie umanitară susținută de Ticu Lăcătușu și Clubul Montan Român

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate