În Bicaz Chei se păstrează tradiția de „a pune pom” persoanelor care poartă nume de sfinți

În zona Bicaz Chei ‑ Dămuc, brăduțul nu este folosit doar pentru a fi împodobit la Crăciun. Localnicii încă mai păstrează tradiția de „a pune pom” persoanelor care poartă nume de sfinți. Astfel, cu o seară înainte de ziua sfântului respectiv, cei care au prieteni sau rude ce poartă numele acestuia, împodobesc un brăduț cu fundițe, hârtie creponată, beteală și baloane, îl bat în cuie în vârful unui „par” ce trebuie să aibă câțiva metri lungime și îl înalță în curtea celui sărbătorit, de cele mai multe ori legându‑l de gardul ce împrejmuiește curtea.
Persoana care se alege „cu o astfel de atenție”, este datoare să îi cinstească pe cei ce s‑au ostenit, oferindu‑le mâncare și băutură.
Bătrânii spun, că dacă cel vizat este atent și îi prinde în fapt, pe cei care îi pun bradul, este scutit de acest lucru, ba chiar aceștia trebuie să suporte ei înșiși cheltuielile unei mese pe cinste.
Așa că, dacă purtați numele de Ion, Gheorghe, Vasile, Nicolae etc, fiți cu ochii în patru și pe lângă brad, vă veți alege și cu o „tratație” de pomină!

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate