Biserica de lemn din Bicazu Ardelean se află pe noua listă a monumentelor istorice

Biserica de lemn din Bicazu Ardelean, județul Neamț, a fost construită în anul 1692. Are hramul „Sfântul Dumitru”. Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: NT-II-m-A-10590. Biserica are peste 500 de ani.
Bicazu Ardelean. O aşezare situată în imediata apropiere a oraşului Bicaz, cu o istorie pe cât de zbuciumată, pe atât de interesantă. Mărginit de o parte şi de cealaltă de vârfuri împădurite, satul s-a statornicit în căuşul văii. Într-o curte largă, modelată delicat cu mici coline împestriţate de pomi fructiferi, zăresc turla bisericii de lemn. Îi descopăr silueta miniaturală după platoşa de pământ a unui dâmb ce va fi ocrotit-o de veacuri.

Mică, croită după închipuirea trăitorilor de odinioară şi înfrumuseţată cu un splendid decor împrumutat din vecinătatea ardelenească, bisericuţa împrăştie în liniştea după-amiezei ceva straniu şi tulburător. Acolo, după dâmbul de pământ, lăcaşul reconstituie, la scară mică, o lume de dincolo de veacuri. Un loc în care duhul Ortodoxiei nu s-a stins, indiferent de vitregiile la care pământul acesta dintre munţi a fost supus.
Tradiţia locală spune că bisericuţa ar fi fost construită cu lemn „de pe loc“, de localnici, pricepuţi în a da chip şi formă bârnelor.

Lăcaşul este ridicat, aşadar, din lemn de tisă, pe talpă de tisă, bârnele fiind încheiate la colţuri „în coadă de rândunică“, după meşteşugul ardelenesc. „Se spune că singurul tratament aplicat lemnului era o baie de var. De asemenea, era foarte important momentul tăierii lemnului“, explică părintele Popoacă.

Acoperişul, de draniţă, a fost reînnoit în mai multe rânduri, în decursul istoriei sale.

La exterior se remarcă migala cu care fost lucrat lemnul, consolele sculptate măiestrit, ca şi decorul portalului de intrare. Acesta este decorat cu motive solare şi vegetale de o deosebită expresivitate. „Ancadramentul portalului de intrare de la biserica din Bicazu Ardelean este inegalabil în frumuseţe, graţie aşezării motivelor redând cercul“, apreciau, într-un studiu dedicat bisericilor de lemn, cercetătorii Ioana Cristache Panait şi Titu Elian.
Stilul arhitectural prezintă particularităţi şi la interior. Aici, la început, pronaosul era separat de naos printr-un gărduţ, care, ulterior, a fost scos. Acesta separa „tinda muierilor“ de naos, locul rezervat bărbaţilor. Un alt element arhitectural distinctiv îl reprezintă bolţile, decorate cu o bogăţie de motive vegetale.
În inventarul iconografic se păstrează o serie întreagă de icoane ale Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, pentru care, oamenii locului au un cult aparte.

De asemenea, se păstrează şi câteva icoane vechi reprezentându-i pe Maica Domnului cu Pruncul şi pe Sfântul Ierarh Nicolae.
Lăcaşul deţine catapeteasma originală, care, deşi nu a fost niciodată restaurată, se păstrează într-o stare bună.

Biserica de lemn cu hramul „Sf. Dimitrie“ de la Bicazu Ardelean este singura biserică de lemn din judeţul Neamţ pictată în interior în întregime.

Sursa: wikipedia;doxologia.ro

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate