Borca, cu B de la Bucurie

Valea Bistriței , îngustă și capricioasă, pare că ascunde locurile și oamenii, faptele și simțirile lor. Așa că se cuvine să le scoatem la lumină, să ne bucurăm împreună că, în aceste timpuri încărcate, se petrec lucruri frumoase și bune.

          Borca a cunoscut în ultima vreme o efervescență culturală, iar după sărbătorile de iarnă toți gândeam că va urma o pauză nedorită. Slavă Domnului, anul 2022 a debutat fructuos cu o lansare de carte , chiar înainte de ziua Culturii Naționale. Pe 12 ianuarie, Căminul Cultural din Borca a fost gazda unor oameni deosebiți, adunați să aprecieze Monografia comunei Borca, a doua ediție , revăzută și adăugită.

          Domnul Viorel Nicolau, directorul editurii Cetatea Doamnei, editorul cărții, părintele  protopop Cuțuhan  ,prof. dr. Dumitru Ioniță, director al Liceului „Mihail Sadoveanu”-prof. Vasile Amariei, Alexandra Păștinaru – purtator de cuvânt al primarului Petrică Ruscanu,  prof. Paul Scripcaru,  dn. Virgil Cojocaru-  metodistul Bibliotecii Județene Neamț , alături de o sală plină de prieteni și cadre didactice, elevi, oameni dornici de cunoaștere și emoții, au fost alături de inimoasa doamnă bibliotecar Iolanda-Ana Lupescu . Cei care au ținut să fie prezenți , dar n-au putut ajunge , au transmis de departe mesaje, așa cum a fost cazul  dirigintei autoarei, doamna Elena Greere-Dinu.

          Neașteptat de vie , captivantă atmosfera , presărată cu momente artistice, printre cuvântări elogioase, a însemnat o biruință asupra distanțării fizice determinate de pandemie, transformând totul într-o fabuloasă epidemie de emoție . Iată rezultatul anilor de documentare serioasă, de căutare, de sârguință , de dragoste dovedită pentru acest ținut, doamna Iolanda Lupescu, pe care am „botezat-o” (cu admirație pentru neclintirea sa) primarul cultural al zonei.

          Așteptăm și a treia ediție, așteptăm ca exemplul să ajungă acolo unde se fabrică monografii din trudă virtuală, unde mesajul acesta trebuie scris mare: ce se face din suflet, la suflet ajunge!

          Tot o carte pentru suflet, tot la editura Cetatea Doamnei, apărută discret  în decembrie, o antologie coordonată de Dumitrina Erhan, unde profesorii de la Liceul „Mihail Sadoveanu” au prins matematica în horă cu folclorul, muzica, fizica , apicultura.

          Dar se apropia ziua marelui duhovnic ce a marcat spiritual Valea Bistriței , Moldova, toată România-Părintele Iustin Pârvu, viu și ajutător din cerul de deasupra Mânăstirii de la Petru-Vodă. Noi toți am fost la epitrahilul Marelui Bătrân, localnici și venetici, strămutați de dragul sfinției Sale pe aproape de mânăstire.

          După succesul obținut în decembrie cu antologia dedicată matematicii- prima iubire a doamnei profesor Dumitrina Erhan, are ideea de a aduce omagiu părintelui Iustin din mărturiile celor ce l-au cunoscut, ce au primit ajutorul de sfat și rugăciune al Sfinției Sale.

          S-au scris multe, foarte multe despre Părintele, în fiecare an de 10 februarie și pe 16 iunie sunt marcate momentele nașterii sale pe pământ și nașterii în Cer . Atunci iar și iar ies la iveală lucruri neștiute , minunate, ca și cum Părintele niciodată n-a plecat dintre noi. Dovadă este cartea „O lacrimă de Cer. Mărturii și evocări despre viața părintelui Iustin” unde doamna prof. Dumitrina Erhan a adunat de la colegi, prieteni , cunoștințe, amintiri dragi, alături de propria mărturisire, a întâlnirilor providențiale cu acest Mărturisitor. Undeva, cândva, un sfat al părintelui Iustin, prins în această carte, va sprijini un suflet căutător, așa cum a fost și cu noi, cei ce cu nevrednicie ne-am expus experiența ascultării de Părintele  în această carte.

          Dacă interesul vă va rămâne viu pentru minunata Borca, cu B, de la bucurie, vă așteptăm la Conferința dedicată Maicii Domnului. Tot atunci va prezenta și Eugenia Petrea primul ei CD cu cântări pentru suflet românesc. Din 2014, de la înființarea APOR Borca și până acum, în fiecare an , pe 25 martie, la Borca , Maica Domnului este cinstită prin întâlniri cu oameni de seamă, de unde ne îmbogățim mintea și inima, ne întărim unii pe alții și învățăm să ne iubim mai mult.

                                                          Prof. Cristina Petrea

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate