Campania de responsabilizare civică “Şi eu votez”

Luni, 5 noiembrie, la Hotel Central Plaza din Piatra Neamţ, Asociaţia SENS CIVIC a organizat o conferinţă de presă pentru lansarea Campaniei de responsabilizare civică “Şi eu votez” şi a site-ului www.sieuvotez.ro. La conferinţă au participat Andrei Carabelea, preşedinte ASC, şi reprezentantul Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ, dl Eugen Vasiliu.

Campania “Şi eu votez” se va derula în parteneriat cu ISJ Neamţ în perioada 5 noiembrie – 9 decembrie 2012 şi vizează încurajarea participării la vot în special în rândul populaţiei tinere.

Proiectul vizează întâlniri şi discuţii cu elevii de clasa a XII-a de la liceele din municipiul Piatra Neamţ, pentru a interacţiona cu ei şi a le argumenta importanţa exercitării dreptului de vot. Această activitate se va derula la nivelul Municipiului Piatra Neamţ din resursele proprii ale asociaţiei, şi în măsura în care se vor alătura eventuali sponsori vor putea fi parcurse şi celelalte licee de pe raza judeţului.

“Ne-am propus ca prin aceasta campanie să îi facem pe cetăţeni şi în mod special pe tineri, să conştinetizeze importanţa participării la vot în virtutea principiului că o democraţie este puternică dacă la decizie participă cât mai mulţi cetăţeni. Obiectivul nostru este ca judeţul Neamţ să se claseze în urma alegerilor parlamentare din 9 decembrie, în primele 5 judeţe ca prezeţă la vot a tinerilor. Astăzi am lansat şi site-ul www.sieuvotez.ro pentru a oferi tuturor cetăţenilor posibilitatea de a se informa în mod obiectiv şi echidistant despre candidaţii şi partidele înscrise în cursa electorala în judeţul Neamţ. Am trimis adrese către birourile politice judeţene ale partidelor pentru a ne pune la dispoziţie informaţiile complete despre candidaţii lor, însă, din păcate, până în present nu am primit niciun răspuns”, a declarat Andrei Carabelea.

“Apreciez iniţiativa şi eforturile acestor tineri. Inspectoratul Şcolar susţine şi încurajeaza astfel de demersuri educative, implicarea civică fiind un element important în formarea tinerilor”, a afirmat Eugen Dinu Vasiliu, inspector şcolar în cadru ISJ Neamţ.

Campania “Si Eu Votez!”

I. Argumente

Prezenta la vot, la alegerile parlamentare, media nationala :

–       1990 – 86,2 %

–       1992 – 76,3 %

–       1996 – 76 %

–       2000 – 65,3 %

–       2004 – 58,5 %

–       2008 – 39,2 %

O scadere totala a prezentei la vot cu 47%

Prezenta la vot in judetul NEAMŢ la alegerile parlamenntare:

–       1992 – 79,8%, locul 12 in tara

–       1996 – 77,1%, locul 15

–       2000 – 65.4%, locul 18

–       2004 – 56,4%, locul 37

–       2008 – 43,4%, locul 11

O scadere a prezentei la vot cu 36,4%, fata de 1992

Fenomenul absenteismului la vot este in mod cert un motiv serios de ingrijorare in privinta functionarii democratiei in Romania. Absenteismul la vot poate fi pus pe seama perceptiei negative pe care populatia si-a format-o asupra clasei politice, insa ceea ce ne dorim prin campania pe care o lansam astazi este sa constientizam cetatenii ca renuntarea la acest drept constitutional nu este o solutie.

Cauze ale declinului prezentei la vot :

  1. lipsa de incredere in politicieni : discrepanta dintre promisiunile din timpul campaniilor electorale si rezultatele de la final de mandat
  2. sentimentul lipsei de importanta a votului : perceptiile ca „oricum iese/nu iese…”, „oricine iese, tot aia face”, „nu am cu cine sa votez, nu imi place niciunul”. Oricare dintre aceste perceptii este gresita. Fiecare vot este important pentru ca este forma prin care fiecare cetatean isi poate exprima opinia, in temeiul articolului 2 din Constitutie: « Suveranitatea nationala apartine poporului roman, care o exercita prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice si corecte, precum si prin referendum ».
  3. dezorientarea alegatorilor, cauzata de migratia politicienilor de la un partid la altul, lipsa raspunderii politice, agresivitatea discursului politic, dezinformarea si absenta unor surse obiective de informatie / massmedia
  4. fraudele electorale, reale sau doar acuzate verbal de catre pierzatorul alegerilor, abordarea acestei teme ar trebui sa fie mult mai riguroasa
  5. degradarea politica, exprimata prin:

–       violenta limbajului

–       ura fata de adversarul politic – fenomen care determina incapacitatea comunicarii dintre gruparile politice

–       concurenta acerba in sensul manipularii maselor prin: proteste si scandaluri politice

II. Mijloace

  1. Campanii de informare in licee

–       parteneriat cu ISJ Neamt si cu o parte dintre unitatile de invatamant

–       discutii cu elevii de clasa a XII-a care invata la liceele de pe raza Municipiului Piatra Neamt (actiune suportata din resurse proprii)

–       lansam o invitatie catre mediul de afaceri din Neamt pentru a sustine aceasta campanie pentru a o putea realiza si la celelalte licee din judet

  1. Site-ul www.sieuvotez.ro

site-ul este realizat in proportie de 90%, il lansam cu aceasta ocazie, urmand ca de pe data de 9 noiembrie, odata cu inceperea campaniei electorale sa activam pentru public si profilele candidatilor inscrisi in cursa electorala in colegiile din Neamt

  1. Promovare online pe facebook
  2. Promovare media prin parteneriate massmedia

 

Asociaţia Sens Civic
Art. pub.

 

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate