Caroliștii au fost într-o aventură, în cadrul săptămânii „Școala Altfel”

În zilele 26 și 27 aprilie 2023, în cadrul săptămânii „Școala Altfel” 48 de elevi ai liceului Carol I Bicaz au efectuat o excursie tematică, având în principal de vizitat sit-uri din patrimoniul UNESCO, în Transilvania. Astfel, elevii au vizitat pe îndelete Cetatea Sighișoara și celebrul Turn cu Ceas, satul Viscri din jud. Brașov, unde au poposit la Biserica Fortificată și la fosta reședința a regelui Charles al Marii Britanii care acum este transformată în muzeu.

Am vizitat și salina de la Praid, cetatea Rupea și un inedit și foarte interesant muzeu al pălăriilor de paie, în Crișeni, jud. Harghita. Din cauza vremii nefavorabile în Tg. Mureș am ratat vizita la grădina zoo, dar și pe aceea de la Palatul Culturii, ca să putem ajunge la cazare în Sighișoara. Acolo am fost oaspeții unui hotel amenajat într-o clădire medievală din cetate, în imediata vecinătate a Turnului cu Ceas, clădire construită în anul 1520, care de-a lungul timpului a fost locuință pentru câteva familii de nobili, apoi sediu al primăriei și chiar pension de fete. Acest hotel, care ne-a găzduit peste noapte, nu are nicio cameră la fel cu cealaltă și este mobilat și decorat ca în secolele trecute.

Cât despre frumosul oraș Sighișoara, singurul oraș medieval locuit din Europa, am aflat o legendă care spune că în 1284 oraşul german Hamelin fusese năpădit de şoareci, spre disperarea localnicilor. Aici ajunge într-o zi un călător ce le propune să-i scape de şoareci în schimbul unei sume de bani. Acesta scoate un fluier şi, pe măsură ce cântă, şoarecii vrăjiţi ies din case mergând până la o apă în care se îneacă. Misiunea fiind îndeplinită, omul îşi cere plata dar, scăpaţi de şoareci, locuitorii refuză. După o vreme, călătorul, îmbrăcat de astă dată în costum de vânător, îşi face din nou apariţia în localitate şi-ncepe să cânte iarăşi pe străzi. De dată această, copiii, 130 la număr, îl urmează vrăjiţi, până pe muntele Koppelberg, unde dispar, cu toții, pentru totdeauna… Finalul este unul fericit. Copiii au dispărut de la Ha­melin, dar numai ca să apară, mai târziu la Sighişoara, unde au ridicat ce­tatea de pe deal. În realitate, istoria ne arată că Sighişoara medievală îşi datorează dezvoltarea săşilor veniţi din Valonia, Sa­xo­nia sau Bavaria, să apere graniţele unui regat. Saşii descoperă în seco­lul al XII-lea, bogăţiile Transilvaniei şi se stabilesc aici! Începând cu anul 1322 Sighișoara este declarată oraș, iar din 1999 centrul istoric al orașului, Cetatea medievală, este inclusă în patrimoniul mondial UNESCO.

Elevii care au optat pentru acest tur al sit-urilor UNESCO vin din toate clasele de liceu, mai precis de la 9D, 9E, 10A, 10D, 11A, 11B, 11E, 11D, 12A, 12D și clasa de seral. Însoțitori au fost dna director adjunct Hrap Suzana, dna prof. Țepeș Ioana, dna prof. Uță Angela. Excursia a fost organizată de dnele profesoare Durican Oana și Manolică Laura.

prof. Oana Durican

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate