Cătălina Dănilă, o tânără scriitoare de romane religioase din Târgu Neamț

           Conceptul de bibliotecă, așa cum este cunoscut printre cititori, a fost schimbat pentru câteva zile datorită unui proiect denumit Biblioteca Vie. S-a dovedit că lectura poate fi la fel de plăcută și educativă și într-un spațiu non-formal, atunci când există doritori să călătorească pe aripile paginilor spre alte lumi. Pe parcursul manifestărilor de Zilele orașului Târgu Neamț, Biblioteca Vie a avut amenajat un stand în care mai multe volume au fost puse la dispoziția cititorilor. În finalul activității organizate de Asociația “Puzzle OptimEast”, în colaborare cu directorul Bibliotecii Orășenești, președintele asociației Viorela Chiper a avut un invitat de onoare. Corina Dănilă, o tânără scriitoare din Târgu Neamț a împărtășit celor prezenți urcușul scriitoricesc pe a cărui cale încă se află. Lidia Richter, directorul Bibliotecii Orășenești declară deschisă întâlnirea cu o prezentare pe scurt a tinerei romanciere: “Cătălina Dănilă este o scriitoare tânără din Târgu Neamț, pe care am cunoscut-o acum mulți ani. În prezent este studentă în anul III la Facultatea de Litere a Universității “Alexandru Ioan Cuza”  din Iași, dar are în spate trei cărți și se acum o pregătește pe a patra. În afară de asta, trebuie să precizez că una dintre cărți, Mi-e dor de Tine Doamne este la ediția a doua, ceea ce spune foarte mult”.

        Nelipsită de la întâlnirea cu fosta sa elevă, prof. Adina Timofte, director adunct al Colegiului Tehnic “Ion Creangă” care a îndrumat-o pe Cătălina Dănilă și i-a urmărit pașii încă din scoală aținut să adreseze câteva cuvinte de apreciere: “Bucuria cea mai mare a mea a fost că a ales Cătălina să fie elevă la Colegiului Tehnic “Ion Creangă”, după o experiență la o altă scoală generală care ar fi putut să fie opțiunea e pentru liceu. Pot să spun că am fost printre primii ei cititori și cu emoție am citit primul ei roman Mi-e dor de Tine Doamne, dar cea mai mare bucurie a fost când s-a lansat acest roman. Eu sunt foarte fericită pentru că, așa cum îmi place mie să o numesc pe Cătălina, ea va fi colega mea doi, trei ani, dacă dă Dumnezeu și dacă alege să vină în Târgu Neamț la catedră. A fost o elevă excepțională, știu sigur că este o studentă deosebită pentru că este înclinată studiului și vreau s-o felicit pentru că înflorește cu fiecare carte. Mi-a adus săptămâna trecută ultimul roman, Romanul unui om bolnav de toate, pe care l-am citit și care m-a impresionat ca toate celelalte scrieri ale ei”. 

        Printre întrebările adresate Cătălinei Dănilă despre cărțile sale, una dintre explicațiile oferite de către autoare a fost legată de scrierea la persoana I. “Am primit întrebarea aceasta acum vreo două săptămâni de la un prieten foarte bun de al meu, Sergiu Ciocârlan care are scrisă o carte extraordinară în Lumina Ortodoxiei și câteva romane foarte bune, dintre care România furată, la care am scris și eu o recenzie, o să mă găsiți în cartea lui. M-a sunat după ce a citit ultimul mea carte Romanul unui om bolnav de toate, publicată anul acesta la editura Doxologia, editura Mitropoliei Moldova și înainte de orice altă întrebare cu privire la carte m-a întrebat de ce scriu la persoana I, pentru că lui i se pare extrem de greu cu toate că este doctor în filologie. I-am spus că nu m-am gândit niciodată la asta, chiar nu m-am gândit. Pur și simplu primul roman pe care l-am scris a fost la persoana I, așa am simțit atunci și așa a vrut Dumnezeu”. O altă lămurire adusă publicului de către scriitoare a fost legată de genul pesonajelor principale din cărțile sale. Cătălina Dănilă povestește că i s-a reproșat faptul că obișnuiește să scrie la genul masculin. Autoarea și-a motivat alegerea tocmai din dorința de a nu fi confundată cu personajele din cărțile sale.

        La finalul evenimentului, Cătălina Dănilă a declarat că întâlnirea din parc a fost una dintre cele mai importante la care a participat împreună cu cititorii și consideră că este esențial ca și ei să onștientizeze care este mesajul adevărat al ortodoxiei. Tânăra scriitoare de literatură religioasă a precizat că mesajul cărților sale și motivul pentru care scrie este acela de ajuta pe ceilalți să înțeleagă că Dumnezeu îi iubește și așteaptă pe fiecare la capătul unui drum, așa cum spunea și Fericitul Augustin. Dacă se crede că pentru foarte mulți tineri din zilele noastre lectura și în special lectura duhovnicească este oarecum departe de preocupările cotidiene, Cătălina Dănilă susține că din fericire tinerii citesc și încă într-un număr foarte mare, iar dovada este că s-au vândut mii de cărți din cele pe care le scrie și că majoritatea cititorilor ei sunt de vârstă tânără. “Sunt bucuroasă că Dumnezeu mi-a dat acest talant și că pot să transmit valorile ortodoxiei și pe o cale pe care ei nu se așteaptă. Sunt unii care nu citesc romane religioase și n-au auzit de acest gen de roaman, dar el există și sper să afle cât mai multă lume. Ca orice scriitor și Cătălina Dănilă a avut momente în care a simțit că nci toate cuvintele nu sunt suficiente pentru a transmite exact starea pe care o dorște așternută pe hârtie, în întotdeauna a depășit acele clipe, chiar dacă prețul este de a rămâne gol pe interior, așa cum însăși recunoște: “Probabil acesta este și unul din motivele pentru care majoritatea scriitorilor buni de până acum nu au dus o viață tocmai fericită, și avem nenumărate exemple de acest gen. Trebuie amintit faptul că toți scriitorii care au duș-o bine, cu mici excepții, nu au scris o proză foarte bună sau nu au avut o creație foarte reușită. Au fost scriitori ca Ioan Slavici, are au trecut și prin perioade bune și prin perioade mai puțin bune și care au avut o creație extraqordinară în timpul perioadei grele din viață și o scriere mai puțin bună sau poate chiar proastă în timpul perioade bune. Este un paradox din literatură, dar un paradox pe care ni-l asumăm și noi scriitorii contemporani. 

          Între planurile de viitor ale scriitoarei de numai 21 de ani, se regăsește pe lângă terminarea facultății secția română-franceză, dorința de a intra în învățământ pentru o perioadă delimitată. Tânăra afirmă că se simte mai utilă scriind, mai ales că sunt mai mulți profesori și mai puțini scriitori și crede că fiecare în viață trebuie să-și înmulțească exact talantul pe care l-a primit. Speră să lucreze într-un institut de cultură sau într-o editură, ca editor, redactor, corector sau orice altceva din domeniu, iar țelul spre care tinde este de a promova valorile românești și limba română, motiv pentru care a și refuzat foarte multe ocazii de a studia în străinătate.  “Sufletul meu gândește, simte și scrie în română”, a conchis scriitoarea Cătălina Dănilă.

Viorela Gherasim

  • SAM_5132
  • SAM_5133
  • SAM_5134
  • SAM_5136
  • SAM_5138
  • SAM_5140
  • SAM_5142
  • SAM_5143
  • SAM_5145
  • SAM_5147
  • SAM_5148
  • SAM_5151
  • SAM_5152

Articolul Cătălina Dănilă, o tânără scriitoare de romane religioase din Târgu Neamț a aparut prima data pe Ziar Targu Neamt.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate