Câte clădiri s-ar dărâma în Neamț în cazul unui cutremur

Câte clădiri s-ar dărâma în Neamț în cazul unui cutremur? O întrebare la care primăriile din județ nu au un răspuns oficial, așa că am apelat la specialiști de la alte instituții pentru a emite o previziune cât mai corectă.

În urma discuțiilor purtate cu constructori vechi, care au lucrat la majoritatea clădirilor de locuințe din Neamț, dar și cu mai mulți specialiști în domeniul proiectării, realizării și controlării rezistenței clădirilor, am făcut o medie a procentelor exprimate la nivel de opinie de fiecare și vă prezentăm mai jos o estimare în funcție de gradul seismic.

La un cutremur de 3-4 grade, 1% dintre construcțiile din Neamț ar putea avea probleme și aici ne referim doar la cele foarte vechi și lăsate în paragină.

La un cutremur de 4-5 grade, 2-3% dintre construcțiile din Neamț ar putea să se dărâme și aici ne referim la cele foarte vechi care au 1-2 nivele.

La un cutremur de 5-6 grade, 3-5% dintre construcțiile din Neamț ar putea să se dărâme, aici fiind cele menționate mai sus plus cele care au fost construite în continuarea altor construcții mai vechi. Specialiștii spun că în aceste cazuri structura de rezistență a extinderilor de clădiri este mai slabă sau mai rezistentă față cea a clădirilor inițiale, ceea ce mărește riscul ca cele două părții să se comporte diferit la un eventual cutremur și să se rupă una de alta.

La un cutremur de, 6-7 grade 20% din clădirile din Neamț s-ar putea dărâma, cele mai multe în Roman. În această secțiune intră, din păcate, conform specialiștilor, și unele blocuri la care s-au desființat, găurit sau modificat pereții de rezistență. Deși blocurile au fost proiectate să facă față unui cutremur de 7 grade, unele dintre ele, din cauza modificărilor ulterioare, prezintă risc la această valoare seismică.

La un cutremur de 8 grade, 70-80% din clădirile din Neamț s-ar dărâma deoarece nu sunt proiectate să reziste la un cutremur atât de mare. La un astfel de cutremur județul ar intra într-un haos deoarece nu suntem pregătiți să acordăm asistență medicală, hrana și apă la un număr atât de mare de oameni afectați.

Este foarte important ca în astfel de situații să aveți la îndemână un rucsac cu câteva lucruri pe care le considerați necesare, medicamente, hrană, apă, etc. pentru câteva zile până ce alte țări se vor mobiliza să acorde ajutoare de urgență României care ar fi paralizată de un asemenea dezastru natural.

I.R.

PS: Acest articol se bazează pe estimările specialiștilor în domeniu deoarece în Neamț nu avem o evidență a clădirilor cu risc seismic.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate