Cauzele profunde ale inflației

Potrivit experților, inflația poate fi declanșată de o varietate de factori. Maioritatea experților consideră că calitatea și/sau cantitatea contribuie la inflație, deși nu sunt de acord cu privire la cauzele exacte ale inflației. Conform teoriei calității inflației, puterea de cumpărare a unei persoane crește pe măsură ce câștigă succes financiar. Conform teoriei cantitative a inflației monetare, oferta și cererea de bani sunt cei mai importanți factori de luat în considerare.

Principalele tipuri de inflație

Inflația bazată pe cerere, inflația bazată pe costuri și inflația încorporată sunt cele mai răspândite trei tipuri de inflație. Ratele scăzute ale șomajului și creșterea cererii de consum duc la inflația cererii. Atunci când un bun sau serviciu utilizat în mod obișnuit devine mai dificil de obținut, rezultatul este inflația costuri-push. Prețul benzinei, de exemplu, crește atunci când petrolul este rar. Încercarea oamenilor de a-și crește veniturile în tandem cu creșterea generală a prețurilor mărfurilor este un exemplu al procesului inflaționist încorporat.

Este o situație de pierdere-pierdere atunci când firmele transferă costurile lor crescute lucrătorilor din cauza creșterii salariilor. Unii analiști susțin că inflația este cauzată de o creștere a ofertei de bani, deoarece devalorizează moneda în general. Atunci când prea mulți bani plutesc în jur, s-ar putea întâmpla lucruri dezastruoase, inclusiv costul în creștere al vieții.

Hiperinflație

Termenul de hiperinflație descrie atunci când un guvern încearcă să-și finanțeze cheltuielile prin tipărirea mai multor bani, așa cum s-a întâmplat uneori în timpul războiului. Prea mulți bani în economie ar putea rezulta, de asemenea, dintr-o reducere bruscă și pe scară largă a cheltuielilor, așa cum s-a întâmplat în Europa în timpul ciumei negre. Unii analiști susțin că inflația scăzută și ratele scăzute ale șomajului se exclud reciproc. Când șomajul este ridicat, prețurile tind să fie mai stabile. Cu o inflație puternică, șomajul este la un nivel minim. Din acest motiv, o parte din șomaj trebuie acceptat pentru a controla creșterea prețurilor. Pentru a naviga prin inflație, puteți face bani în si pe NetBet

Sursă foto: Reserve Bank of Australia

Inflația face parte din funcționarea regulată

Deși unii experți consideră că inflația este anormală, alții spun că face parte din funcționarea regulată a economiei. Curba Phillips ilustrează acest concept demonstrând modul în care inflația poate crește și scădea ca răspuns la schimbările condițiilor de pe piața muncii. Impactul inflației asupra economiei poate fi măsurat și prin prisma PIB-ului, conform unei alte teorii a inflației. Potențialul de realizare este baza acestei ipoteze. Acest lucru implică compararea nivelului efectiv de producție din cadrul economiei cu nivelul optim de producție pentru țară. Rata inflației va crește dacă atât PIB-ul, cât și rata șomajului vor fi mai mari decât ar trebui, forțând furnizorii să crească prețurile și determinând o inflație încorporată să se înrăutățească.

Cu toate acestea, dacă PIB-ul este mai mic decât ar trebui și șomajul este mai mare decât ar trebui, inflația va scădea, deoarece furnizorii nu vor avea suficiente elemente și vor fi forțați să reducă prețurile pentru a depăși inflația încorporată. Dezavantajul maior al acestei idei este că este imposibil să se știe care ar fi producția așteptată și că, oricare ar fi aceasta, probabil că fluctuează foarte mult. Există mai multe probleme cauzate de inflație. Vor exista dificultăți financiare pentru persoanele cu venituri fixe, cum ar fi pensionarii. Sindicatele care reprezintă lucrătorii pot răspunde la creșterea prețurilor prin negocierea unor salarii mai mari, ceea ce ar putea crea o spirală salarială sau o situație fără câștig. Economia ar putea suferi lipsuri dacă o uniune intră în grevă pentru a cere salarii mai mari. Din cauza diferențelor dintre ratele inflației la nivel național, bunurile produse într-o țară pot fi inaccesibile pentru consumatorii din altă țară.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate