”CENTENAR 2018 NEAMȚ”, proiect educațional care marchează împlinirea unui secol de la Marea Unire de la 1918

Proiect educ

Inspectoratul Școlar Județean Neamț, în parteneriat cu Asociaţia Profesorilor de Istorie din Neamț şi Complexul Muzeal Neamț, a demarat un amplu proiect educațional denumit CENTENAR 2018 NEAMȚ”.
Acest proiect inedit se va întinde până la data de 1 decembrie 2018, iar în acest interval de timp, la nivelul tuturor unităților școlare din județul Neamț, vor fi realizate dezbateri pe teme legate de marcarea şi aniversarea împlinirii unui secol de la Marea Unire de la 1918.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISJ Neamț, prof. Elena Preda, în debutul manifestărilor vor fi organizate trei conferinţe în Piatra-Neamț, Roman și Târgu Neamț. Acestea sunt programate să aibă loc luni, 27 martie, când vor fi aniversați 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. La aceste conferințe vor participa specialiști de la Complexul Muzeal Neamț, profesori și elevi, autorități locale și județene, personalităţi marcante, promotori ai valorilor tradiţionale româneşti. De asemenea, în aceiași zi și în jurul aceleiași ore, în toate celelalte unități școlare din județul Neamț se va marca evenimentul prin conferințe locale organizate de către profesorii de istorie, sprijiniți de către directorii școlilor.

”Accentul intervențiilor la aceste conferințe se va pune pe documente istorice ale momentului Marii Uniri, fapte și evenimente locale și naționale, promovarea actelor de eroism din timpul Primului Război Mondial și orice alte inițiative care pot consolida memoria comunitară și pot veni în sprijinul unei educații istorice consistente în rândul copiilor și tinerilor. Se recomandă tuturor profesorilor de istorie din județul Neamț să promoveze proiectul educațional ”CENTENAR 2018 NEAMȚ”, în fiecare școală, prin amenajarea unui punct de informare/ vitrină educațională/ expoziție, la loc vizibil, pentru informarea elevilor sau a persoanelor interesate cu privire la obiectivele locale/județene ale proiectului”, a declarat doamna prof. Elena Preda.

Conform proiectului ”CENTENAR 2018 NEAMȚ vor urma alte două conferințe județene pe data de 28 noiembrie si 1 decembrie 2017. În perioada aprilie-septembrie, va fi organizată o rețea de comunicare CENTENAR 2018, care să construiască ”unirea spirituală” între Basarabia și Neamț – România. În realizarea acestei rețele de comunicare se dorește sprijinul instituțiilor județene, respectiv sprijinul Instituției Prefectului și Consiliului Județean Neamț, deoarece se intenționează ca fiecare primărie din județul Neamț să fie gazdă pentru un grup de basarabeni, prezenți la conferințele din anul 2018.

„Avem inițiativa de a ruga Consiliul Județean Neamț și Instituția Prefectului să ne ajute în crearea unei rețele de comunicare cu Basarabia. Fiecare primărie din județul Neamț va fi rugată să găzduiască pentru anul 2018 grupuri de elevi și profesori din Republica Moldova. Acest demers va începe în luna mai 2017, alături de reprezentanții instituțiilor amintite anterior. Cu siguranță vom avea succes și în această inițiativă pentru că nu cred că ne va refuza cineva”, a mai punctat doamna prof. Elena Preda.
Proiectul educațional ”CENTENAR 2018 NEAMȚ” va fi implementat în fiecare unitate școlară din județul Neamț, de către profesorii de istorie cu sprijinul directorilor de școli și implicarea reprezentanților comunităților locale. Directorii/directorii adjuncți ai unităților școlare vor susține organizarea evenimentelor și vor monitoriza acțiunile propuse de profesorii de istorie.

Programul pentru anul aniversar 2018 urmează să fie stabilit într-o conferință ce urmează să aibă loc la 1 decembrie 2017.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate