Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
luni 9 decembrie 2019
  • :
  • :

Centenarul, marcat la Tașca, prin sfințirea drapelului național

„De ziua țării noastre să scriem împreună din suflete de români, o nouă pagină de istorie.”

Vineri, 30 noiembrie, a avut loc ceremonia de sfințire și înălțare a drapelului tricolor, la Biserica „Sf. Ierarh Nicolae”, Neagra. Primarul comunei Tașca, doamna Daniela Ursache, alături de senatorul Emilia Arcan au participat la acest eveniment solemn. Ca de fiecare dată, edilul comunei a purtat cu mândrie portul popular și drapelul tricolor în piept și cu emoție s-a adresat participanților la acest eveniment, vorbindu-le despre importanța țării mame, despre rolul drapelului ce ne reprezintă ca neam, despre dragoste și fraternitate.

DRAGI  ROMÂNI,

 

Într-o zi ca aceasta, socotesc că este cel mai potrivit să mă adresez, în acest fel , dumneavoastră, pentru că este ziua tuturor românilor, ziua în care s-au dărâmat graniţele şi s-a născut o ţară mare, România.

Pentru că am moştenit această ţară , am moştenit  şi simbolurile ei sacre pe care orice român trebuie să le cunoască, să le preţuiască şi să fie mândru de ele întrucât sunt expresia  identităţii naţionale a fiecăruia dintre noi.Aceste simboluri, sunt: Drapelul tricolor, Ziua Naţională a României, Imnul Naţional, Stema şi Sigiliul ţării noastre. Astăzi sărbătorim în mod special unul dintre  aceste simboluri , Ziua Naţională a României, dar care nu poate fi despărţit de celelalte , pentru că toate împreună formează zestrea noastră cea mai de preţ.

Suntem aici, unde printr- o ceremonie specială vom demonstra iubirea şi respectul pe care îl purtăm ţării şi însemnelor ei.Vom înălţa drapelul tricolor acolo unde stă de veghe cel mai grăitor simbol al credinţei creştine, Sfânta Cruce.  Putem  face  o comparaţie între drapelul românesc şi crucea creştină pentru că ambele  transmit forţă şi încredere, ambele călăuzesc spre împlinirea idealurilor.  Aşa cum creştinii privesc  spre cruce cu pioşenie şi cu nădejde tot astfel patrioţii îşi ridică privirea spre culorile drapelului, prinzând curaj în luptele pentru binele ţării. Odinioară eroii, înveşmântaţi  în tricolor erau depuşi  cu cinste în pământul sfânt al ţării.Mulţi dintre ei au căzut în luptă  cu tricolorul în mână.

Când porneau într-o luptă, înaintaşii noştri purtau drapelul ca pe o carte de identitate , prin care transmiteau mesajul simplu: noi suntem români! Acesta era o dată sfinţit de preoţi , iar apoi de sângele vărsat pentru credinţă şi neam. Drapelul devine astfel o adevărată icoană a României.

Nu toţi dintre dumneavoastră ştiţi că naşterea oficială  a drapelului naţional este ziua de 26 iunie 1848, dar existenţa lui este mult mai veche. Spre exemplu, vă pot spune că pe steagul dac apăreau, cele trei culori , chiar dacă nu în forma de astăzi. Apoi, de-a lungul istoriei, domnitori importanţi l-au folosit ca emblemă pentru documente, ca însemne pentru soldaţii, porniţi la luptă .

Cele trei culori au o simbolistică aparte: albastrul semnifică libertatea, nemărginirea cerului; galbenul semnifică dreptatea, aurul grânelor; roşul semnifică frăţia, adică sângele, care pulsează viaţa. Observaţi că până şi prin drapel noi românii ne înălţăm gândurile spre cer, muncim pământul care ne dăruieşte holde aurite şi îl sfinţim cu sângele nostru, pentru a-l păstra întreg şi a-l dărui urmaşilor.

Se împlinesc  o sută de ani de convieţuire a Principatelor Române. Am ascultat povestirea unuia dintre copii, care spunea, atât de duios: trăia odinioară  o mamă, care avea multe fiice. Apoi le înşiruia: Transilvania, Moldova, Ţara Românească. Ascultătorii au resimţit odată cu mine tristeţea mamei pentru că fiicele trăiau răzleţite, dar şi triumful regăsirii şi reunirii dintre ele.

Mulţumim, mai întâi lui Dumnezeu, apoi înaintaşilor noştri pentru zilele pe care le trăim astăzi în pace şi unitate şi vă adresez îndemnul de a duce mai departe valorile ce ne definesc ca neam: credinţa în care se închinau strămoşii, limba în care îşi spuneau păsurile, pământul pe care l-au muncit cu drag şi în care au dorit să se întoarcă după ce şi-au făcut datoria cu multă conştiinciozitate.”

Fiecare dintre cei prezenți la ceremonie, și-a înălțat inima spre înaltul cerului, rugându‑se pentru odihna eroilor români și pentru bunăstarea celor ce locuiesc pe acest pămant.

Școala Tașca a fost reprezentată la manifestările de la Biserica „Sf. Nicolae” Neagra, dedicate Centenarului Marii Uniri, de Ansamblul folcloric al clasei a VI-a.

Mesajul primarului comunei Tașca, doamna Daniela Ursache:

1 DECEMBRIE 2018
ZIUA ROMÂNIEI
ZIUA POPORULUI ROMÂN
ZIUA FIECĂRUIA DINTRE NOI
LA MULȚI ANI, ȚARĂ DRAGĂ!
LA MULȚI ANI, POPOR ROMÂN!
LA MULȚI ANI, OAMENI BUNI , CARE AVEM PRIVILEGIUL SĂ SĂRBĂTORIM 100 DE ANI!
RECUNOȘTINȚĂ CELOR CARE AȚI PLĂTIT CU VIAȚA, LINIȘTEA NOASTRĂ DE AZI!
Haideți cu toții să facem cel mai de preț DAR , acestei țări, acestui popor, DRAGOSTEA NOASTRĂ !
Nu e suficient să urăm „La mulți ani!” o dată la 100 de ani, țării sau fiecăruia dintre noi, trebuie să fim în fiecare zi conștienți că respectul si dragostea dintre noi sunt mai importante decât ura și disprețul!
Să iubim țara noastră liberă, iubind și pietrele pe care călcăm, să-i iubim bogățiile dat și sărăcia, să ne iubim semenii și atunci când ne greșesc nu doar atunci când ne fac bine, să nu mai fim superficiali, să ne facem fiecare datoria punând suflet în tot ceea ce facem, să nu mai mimăm că trăim!
Doar așa demonstrăm că SUNTEM ROMÂNI și că NE MERITĂM ȚARA și BUCURIA DE A TRĂI ÎN EA!

Sursa foto: Dana Ursache, Monica Tutuianu Pop, facebook