Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
joi 1 iunie 2023
  • :
  • :

Cetățenii vor plăti o garanție de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o băutură

Ca urmare a adresei a Instituției Prefectului-Județul Neamț, în conformitate cu H.G. nr. 1074/2001 privind stabilirea sistemului de garanție-returnare pentru ambalaje primare neutilizabile, pentru o gestionare eficientă a deșeurilor la nivel național și pentru creșterea gradului de reciclare, Guvernul României și-a asumat implementarea Sistemului de Garanției-Returnare (SRG) pentru ambalaje de băuturi.
SRG reprezintă un sistem prin care cetățenii vor plăti o garanție de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o băutură(apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 I și 3 I, inclusiv. Pentru a fi identificate ușor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific. După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți, practic, în orice magazin din România, în schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal și chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locație.
în prezent, RetuRO Sistem Garanție Returnare SA, compania deținătoare a licenței de operare a Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), unic la nivel național, anunță comercianții și producătorii/importatorii de băuturi că a început înregistrarea OBLIGATORIE în baza de date a sistemului, etapa preliminară intrării în funcțiune a SGR.
Platforma de înregistrare a producătorilor/importatorilor și comercianților în SGR este activă în acest moment, înregistrarea realizându-se într-o secțiune separată pentru fiecare din cele doua categorii, înregistrarea în baza de date a sistemului de garanție-returnare se face pe site-ul https://returosgr.ro/ și se încheie pe 28 februarie 2023.
Conform prevederilor legale, nerespectarea termenului limită de înscriere în platformă poate fi sancționată de către Garda Națională de Mediu cu amendă cuprinsă între 20.000 și 40.000 de lei.

returo_avizier_comercianti

returo_avizier_producatori