Comandantul garnizoanei militare unde au fost ținuți prizonieri soții Ceaușescu, a murit. Era cetățean de onoare al orașului natal, Bicaz

Generalul Andrei Kemenici a murit miercuri, 11 august, la vârsta de 85 de ani. A fost comandatul garnizoanei militare din Târgoviște, unde au fost ținuți prizonieri, în decembrie 1989, Nicolae și Elena Ceauşescu.

S-a născut pe 25 noiembrie 1936 în Bicaz (declarat cetățean de onoare) și a fost membru al Filialei Județene Dâmbovița a A.N.C.M.R.R, de la trecerea în rezervă și pâna astăzi.

Anunțul a fost făcut atât de familia sa cât și de Asociația Ofițerilor în Rezervă din România, Sucursala Dâmbovița.

În anul 1989, Andrei Kemenici a fost comandantul garnizoanei din Târgovişte. În cartea „Ceauşescu la Târgovişte“, a lui Viorel Domenico, Kemeni a povestit cum au reacționat cei doi condamnați la moarte, scrie adevărul.ro, citat de publicația bzi.ro:

Vă spun că cel mai greu moment pe care l-am trăit în această perioadă l-a constituit clipa în care i-am văzut pe paraşutişti cum se zbat şi se chinuie să-i lege în sfori pe Nicolae şi pe Elena Ceauşescu. Elena cerea îndurare, se împotrivea chiar. Nicolae Ceauşescu nu s-a opus. A acceptat inclusiv această umilință. Însă plângea. Îi şiroiau lacrimile pe obraz. Şi suspina. În acel moment, când l-am văzut suferind sincer şi profund, m-am retras, m-am ascuns de ochii şi privirile lui. Mi-era ruşine, o imensă ruşine. Dacă el a plâns până la zid, în momentul când a căzut, strigând „Trăiască Republica Socialistă România, liberă şi independentă”, mi-au dat mie lacrimile. M-am trezit cu obrazul ud!… Poate şi de sudoare… Oricum, nu ştiu dacă eroii comunişti mureau strigând lozinci, cum încerca să susţină literatura din epocă, dar Nicolae Ceauşescu a murit exact ca în cărţile alea, ca în filme… Şi această moarte, în mine cel puţin, a lăsat urme…“, spunea Andrei Kemenici.

„Regret execuția lui Ceaușescu”

Una dintre ultimele apariții în spațiul public ale generalului a fost în anul 2014, la inaugurarea locului execuției soților Ceaușescu ca secție a Muzeului Județean Dâmbovița, numit „Metamorfozele unui loc al memoriei, de la cavalerismul Școlii de ofițeri Ferdinand I la spațiul profan al procesului și execuției soților Ceaușescu și al sfârșitului regimului totalitar din România”.

Atunci, fostul comandant al garnizoanei a făcut unele dezvăluiri neștiute despre ultimele ore din viața Elenei și a lui Nicolae Ceaușescu. Andrei Kemenici susținea că la „procesul” cuplului nu s-a respectat Codul de Procedură Penală.

Slujba de înmormântare va avea loc vineri, 13 august, la ora 12:00, cu onoruri militare, potrivit Asociației Ofițerilor în rezervă din România – Sucursala Dâmbovița.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate