Comuna Dămuc se mândrește cu un număr semnificativ de biserici frumoase

Pe lângă frumusețea locului și a peisajelor de vis, comuna Dămuc se mândrește cu un număr semnificativ de biserici frumoase, încărcate de istorie, credință și legendă:

1. Biserica veche din lemn de la Dămuc are hramul Sfântului Prooroc Ilie Tezviteanul, construcție finalizată în anul 1847.
În 1912 s‑a ridicat o nouă biserică din piatră în locul celei vechi care a ars.
Dacă ne uităm în istoria bisericilor de pe Valea Dămucului, observăm că prima așezare bisericească ortodoxă este la Huisurez.
2. Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” are ca punct de plecare anul 1930, atunci când localnicii din Huisurez hotărăsc să ridice o biserică. În anul 1960 a venit preotul Constantin Bucătaru.
Numărul locuitorilor era în creștere, biserica devenind neîncăpătoare, astfel că în 1971, se pune piatră de temelie pentru o nouă biserică.În anul 1980 este sfințită de mitropolitul de atunci al Moldovei și Sucevei I.P.S. Teoctist Arăpașu.
3. Biserica „Pogorârea Sfântului Duh”, Pârâul Frunții, construcția acesteia începe în anul 1970, înaintea ei fiind construită în anul 1935 o capelă sub păstorirea preotului Chindea Toderică. De‑a lungul timpului, biserica este înfrumusețată ajungând să capete înfățișarea actuală.
4. Biserica „Nașterea Maicii Domnului”, Bucureni, are o istorie destul de interesantă datorită faptului că în 1900 era o capelă care se folosea doar la înmormântări și care aparținea comunei Bicaz Chei, iar în 1912 este arondată parohiei Dămuc Ivaneș.
5. Biserica „Înălțarea Domnului”, Roșieni, lucrările bisericii au început în anul 1992 de către preotul Gheorghe Pușcălău care era parohul Bisericii Sfântu Ilie din Ivaneș.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate