Condițiile de biosecuritate pentru exploatațiile non-profesionale de porcine

Condițiile de biosecuritate pentru exploatațiile non-profesionale de porcine
Anumite boli majore ale animalelor nu beneficiază de profilaxie specifică (vaccin) sau tratament medicamentos, motiv pentru care respectarea condițiilor minime de biosecuritate este singura modalitate prin care aceste boli pot fi prevenite.
Pesta porcină africană (PPA) este o boală foarte contagioasă, cu mortalitate ridicată, pentru care nu există vaccin. Nu reprezintă un pericol pentru sănătatea umană, dar duce la pierderi economice importante. în ultimii 3 ani, România s-a confruntat cu evoluția agresivă a pestei porcine africane atât în exploatațiile cu porci domestici, cât și în populația de mistreți.
Cum recunoașteți un animal bolnav de PPA: Febră, nu mănâncă, este abătut, piele înroșită, diaree cu sânge.
Boala se transmite prin:

  • contactul animalelor sănătoase cu cele bolnave;
  • contactul omului cu animalele bolnave și apoi cu animalele sănătoase;
  • sângele, țesuturile, excrețiile și secrețiile provenite de la animalele bolnave;
  • furaje, echipamente, vehicule, păsări, rozătoare, insecte, persoane contaminate;
  • hrănirea porcilor cu resturi alimentare contaminate.
    Pentru protejarea sănătății animalelor dumneavoastră trebuie să țineți cont de următoarele recomandări:
  • Nu cumpărați și nu vindeți animale neidentificate, fără documente de mișcare, fără certificat sanitar- veterinar pentru porcine/cabaline, respectiv pentru animalele destinate abatorizării, eliberat de medicul veterinar;
  • Nu scoateți/introduceți scroafele/vierii din/în exploatație în vederea efectuării montei;
  • Solicitați medicului veterinar identificarea/microciparea animalelor din gospodărie;
  • Anunțați orice caz suspect (animal mort sau cu semne clinice) medicului veterinar;
  • Folosiți echipamentul de protecție (salopetă, cisme de cauciuc) numai în adăpostul animalelor/porcilor;
  • Utilizați dezinfectați pentru încălțămintea folosită, la intrarea și ieșirea din adăpostul animalelor/porcilor; în acest sens se vor amenaja dezinfectare pietonale la intrarea în adăpost;
  • Nu hrăniți porcii cu resturi alimentare de la bucătărie (lături-resturi de la came și produse din carne de porc/mistreț, în special nepreparate termic);
    Evitați intrarea în adăpostul porcilor, timp de 48 ore, în cazul în care participați la activități de vânătoare;
  • Evitați contactul direct sau indirect cu mistreții/mediul silvatic;
  • – Evitați accesul persoanelor străine, nejustificat, în adăpostul animalelor;
  • Folosiți în hrana porcilor nutrețurile vegetale numai după minim 30 de zile de la recoltarea acestora;
  • Folosiți paiele, ca așternut, după minim 90 de zile de zile de la recoltarea acestora;
  • Curățați și dezinfectați orice echipament pe care îl folosiți.
    în cazul în care sunt stabilite restricții de către autoritățile competente ca urmare a confirmării pestei porcine africane în zonă, aveți următoarele obligații:
  • Respectați decizia de plasare sub supraveghere în suspiciunea de pestă porcină africană și indicațiile medicului veterinar în ceea ce privește restricțiile de mișcare a porcilor;
  • Porcii și produsele provenite de la aceștia nu trebuie să părăsească gospodăria;
  • Anunțați medicul veterinar dacă porcul dumneavoastră nu mănâncă și stă mai mult culcat.
  • Nu sacrificați porcul înainte de inspecția medicului veterinar;
    Orice modificare a stării de sănătatea a animalelor și orice eveniment (fătare, vânzare/ cumpărare, pierdere, moarte) vor fi anunțate medicului veterinar.
Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate