Consiliul Județean Neamț a scos din priză o investiție de peste un milion de euro

caricatura

Unul dintre cele mai importante proiecte cu rezultatele cele mai vizibile la nivelul funcționării Consiliului Județean Neamț a fost implementarea “Sistemului informatic integrat pentru eficientizarea comunicării cu cetățenii și a fluxurilor de activități din administrația publică locală”. În proiect s-au investit peste un milion de euro în mandatul precedent și chiar dacă noi eram sceptici, s-a dovedit în final a fi una dintre cele mai remarcabile realizări în interesul nemțenilor deoarece toate actele și deciziile din CJN erau manipulate informatic și nimeni nu se mai putea scuza dând vina pe hartii sau pe circuitul lor.
Aplicaţia informatică implementată cu peste un milion de euro în CJN permitea înregistrarea tuturor documentelor, monitorizarea circulaţiei acestora, stocarea şi regăsirea documentelor înregistrate. Orice document care se înregistrează în registratură putea fi trimis spre rezolvare/consultare/aprobare persoanelor abilitate; după soluţionare acestea puteau fi expediate după caz. Documentele erau stocate într-un registru unic în format electronic, având un control riguros al circulaţiei acestora. Se simplifică modul în care utilizatorii găsesc şi partajează informaţii. Aplicaţia cuprinde pe langă registratură şi circulaţie şi alte module adiacente precum: Urbanism, Audinţe Hotărâri, Dispoziţii, Juridic, Statistici şi rapoarte, Registre speciale.
Ei bine, bupă ce toți funcționarii au fost instruiți și s-au obișnuit cu acest sistem, actuala conducere a Consiliului Județean Neamț a decis sa trimită instituția înapoi în epoca de piatră a administrației locale pe motiv caă mentenanța sistemului ar fi prea scumpă. Și uite așa, acum funcționarii au revenit la registre si ceasloave și nu mai știe nimeni unde este o hartie pe circuit sau cine blochează un act. Poate asta s-a și dorit…
Curios este faptul că nu a auzit nimeni pe tovarășul președinte să se plangă că ar fi ceva în neregulă cu sistemul sau cu sumele alocate mentenanței, ci doar s-a revenit în liniște la sistemul comunist de gestiune a documentelor, sistem în care nu se mai poate depista cu ușurință cine blochează o hârtie.
Degeaba am încercat să aflăm oficial care ar fi marea sumă cerută pentru mentenantă de tovarășul Culița Tărâță refuză să o platească și dezinformatizează circuitul actelor scoțând din priză o investiție de peste un milion de euro. Se pare că nimeni, nici oficial, nici neoficial, nu are voie să discute acest subiect în CJN.
Adevărul este că acel sistem ar fi fost un adevărat izvor de dovezi pentru DNA, DIICOT sau alte organe ale statului care ar fi anchetat o eventuală fraudare a banului public. Așa, cu registre si ceasloave, naiba mai știe pe unde a umblat o hârtie sau dacă a fost înregistrată corect și nu s-a lăsat un nr. de ordine pentru antedatarea șmecheriilor.
Dacă pană acum aleșii nemțenilor puteau spune că nu știau de oprirea sistemului informatic de gestionare a documentelor în CJN, din acest moment nu mai au nici o scuză pentru a nu cere în prima ședință de CJN repunerea în funcțiune a investiției de peste un milion de euro.

Iosub Robert

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate