Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
sâmbătă 19 septembrie 2020
  • :
  • :

De ce avem apa mai scumpa decat la Los Angeles ?

factura apa

Discutand cu un prieten plecat din Neamt si stabilit la Los Angeles, am ramas frapat de faptul ca la ei apa potabila e mai ieftina, in conditiile in care nu au aceleasi resurse la fel de usor exploatabile ca la noi. Mai concret, un metru cub de apa+canal este in jur de 4,7 lei, in timp ce la noi ajunge in jurul sumei de 8 lei .
Ce este adevarat este faptul ca americanii nu platesc TVA ca noi, dar si asa, scazand TVA-ul din cei 8 lei cat costa apa la noi, tot ne ramane un pret de 6,08 lei, ceea ce tot ar fi mai mult decat la Los Angeles.
Sapand mai adanc pentru a-mi da seama cum de la ei se poate si la noi nu, dupa ce am eliminat din calcule aberantul impozit romanesc la apa si anume TVA-ul, am mai descoperit o alta mare diferenta intre ei si noi. Curentul electric la ei este undeva in jurul sumei de 0,30 Ron, pe cand la noi, la Apa Serv, desi curentul e cumparat pentru statiile de captare la aproximativ 0,16 ron, deci cam jumatate cat in SUA, statul roman iar inventeaza tot felul de taxe aplicand la pretul curentului taxe de distributie, certificate verzi, accize, taxe de cogenerare. Uite asa curentul folosit la Apa Serv ajunge la 0,47 lei.
Peste toate aceste taxe si impozite aberante care aproape dubleaza preturile la apa, curent si gaz pentru romani, mai avem si reactia fireasca din partea unui popor jecmanit si anume reducerea consumului pana la limita supravietuirii. Chiar ma uitam in cazul apei din factura prietenului meu si transformand unitatile de masura americane in metri cubi iese un consum de vreo 70 mc pe luna, cam cat consuma un pensionar roman intr-un an.
Asadar, romanul, cum e el specialist in a-si fura singur caciula, a impozitat excesiv totul si a obtinut o reducere drastica a consumului care, pe cale de consecinta a dus la o crestere a costurilor de exploatare si furnizare. Mai concret, putem spune ca proasta politica de taxare si impozitare masiva a dus la o crestere a preturilor si daca acum suntem in stadiul in care platim utilitati mai scumpe ca in SUA, dar avem salarii mizere in comparatie cu ale lor, vom ajunge probabil la stadiul in care sa nu mai putem tine nimic in functiune din economia Romaniei si sa trebuiasca sa o vindem pe bucati iar resursele proprii sa le dam in administrarea unor companii straine, noii fiind prea slabi din punct de vedere financiar pentru a le putea exploata.
Din pacate, desi toti asteptam ca dupa alegeri sa vedem o relaxare fiscala cel putin in ceea ce priveste impozitarea la nivelul cetateanului de rand, se pare ca nici liberalii si nici socialii nu au avut capacitatea de a interveni la acest nivel in favoarea cetateanului roman. Orice ar spune politicienii, suntem in stadiul in care toate utilitatile platite la Neamt sunt mai scumpe decat la Los Angeles. Deci avem doua variante: ori politicienii nostri trebuie sa lupte pentru reducerea taxelor ca nemteanul sa aiba curaj sa consume si de aici sa se invarta rotitele economiei si sa scada preturile, ori sa trimitem politicienii nostri 4 ani in SUA sa-i aduca si pe ei la sapa de lemn ca sa ajungem la un grad de egalitate intre cetateanul nemtean si cel din Los Angeles.
Dincolo de orice discutie pe pretul apei, pot remarca clar un lucru. Nesimtitii astia care ne tot conduc de vreo 20 de ani ne-au adus la stadiul de saracie atat de mare incat consumam intr-un an cata apa consuma un american intr-o luna.

Iosub Robert

    

arsene