De ce să învețe copilul karate? Ne explică Petrescu Vasile Sebastian

De ce să învețe copilul karate? Ne explică Petrescu Vasile Sebastian, instructor sportiv, centura neagră 5 Dan:

„Am văzut multe articole care promovează artele marțiale și, mai ales, karate-ul. Intr-o lume a publicității, ele sunt primite, firesc, sub rezerva posibilităților financiare ale familiei. Și totuși, practicarea unui sport în general și a unuia de contact, in special este dorită, susținută și apreciată de părinți. De ce?Karate înseamnă pregătire fizică și mentală, combativitate, efort. Cu toții dorim să ne pregătim copilul pentru viață și știm că nu e ușor să răzbați, la orice nivel. Există două tipuri de avantaje, unul care ține de mișcare, de sănătatea fizică și altul care ține de atitudine, de maturizare, de condiția psihologică pe care un copil sau un tânăr e bine să o cultive – orientarea către muncă, inteligență, performanță și succes. Cu toate că astfel de avantaje se regăsesc în majoritatea sporturilor, nu toate formele de mișcare oferă combinația optimă, mix-ul ideal între aceste două mari direcții de dezvoltare personală. La acest capitol, artele marțiale răspund cel mai bine – și in special karate-ul.Pregătirea fizică specifică în karate are în vedere:

– Dezvoltarea armonioasă a tuturor grupelor musculare

– Îmbunătățirea capacității aerobe și a sistemului cardiovascular

– Fortificarea sistemului osos și creșterea flexibilității la nivelul membrelor

– Obținerea unui echilibru mai bun

– Menținerea greutății în limitele normale

– Capacitate neuromotorie sporită și viteză sporită de reacție

Sub aspect psiho-social, prin karate se urmărește:

– Dobândirea încrederii în propria persoană

– Îmbunătățirea stării de spirit prin deprinderea tehnicilor de autoapărare

– Formarea respectului față de semeni și dezvoltarea aptitudinilor sociale

– Cultivarea răbdării și a autocontrolului

În sala de antrenament, copilul realizează că e ”singur” și trebuie să se descurce fără sprijinul părintelui, că succesul depinde numai de el și rezultatele sunt pe măsura efortului depus, că evoluția sub presiune e firească și că emoțiile, frica, anxietatea sunt stări inerente care trebuie și pot fi depășite.

Copilul va descoperi și va înțelege altfel conținutul unor termeni, care fac dealtfel parte din discursul educativ de acasă sau de la școală: perseverență, disciplină, curaj, concentrare, energie, voință și încredere în sine. Osu!”

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate