Din Ceahlău la Marea Neagră, în canoe. „Reînvierea” Drumului Plutașilor

Asociația Plai Verde în colaborare cu Asociația Green Ties, Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și Clubul Municipal Ceahlăul Piatra-Neamț au pus la cale un proiect extrem de ambițios care are ca scop reproducerea drumului plutașilor. Proiectul se numește Wild Canoeing Tour (din Ceahlău la Marea Neagră). 10 canoe cu 20 de persoane vor parcurge acest drum în 8-9 zile, începând cu 14 august.

Până în anii ’50, când au început lucrările la barajul de la Bicaz, plutăritul era una din îndeletnicirile de bază ale localnicilor de pe Valea Bistriței, din Suceava și Neamț.

Despre plutașii de pe Bistrița organizatorii spun „Lumea i-a uitat, iar poveștile lor dispar odată cu ei. Râul pe care odinioară circulau și care era sursa lor de venit le provoacă doar nostalgii. La fel și pădurea în care intră doar pentru a se plimba și care luni în șir le era loc de chin sau bucurii. Un mod de viață pe care-l vom regăsi doar în cărți sau în legendele spuse la gura sobei în serile lungi de iarnă de pe Valea Bistriței.”

Participanții la acest traseu trebuie să aibă minimum 12 ani, să știe să înoate, să aibă cort și echipament pentru canoe. Evenimentul nu va fi lipsit de momente de camping, ski pe apă, jocuri distractive, muzică, dans și plajă la Sulina.

Traseul începe pe 14 august în comuna Ceahlău, pe lacul Izvorul Muntelui, în același timp cu festivalul Waterfest care, de asemenea, promovează ieșirea în natură prin activități pe apă și concerte în aer liber.

În ziua a doua, pe ruta Piatra-Neamț Bacău, o mașină și un microbuz vor fi puse la dispoziție pentru deplasarea de la un start la altul, când microcentralele împiedică continuarea drumului.

În ziua a 3-a se ajunge la Bacău la Adjud. În ziua a 4-a de la Adjud se ajunge la Rezervația Naturală Pădurea Merișor și apoi în satul Nămoloasa. În ziua a 5-a, din satul Nămoloasa se ajunge la Șendreni. Ziua a 6-a este dedicată traseului Șendreni – Isaccea, ziua a 7-a traseului Isaccea Tulcea. În ziua a 8-a, de la Tulcea se ajunge la Maliuc, iar dacă totul decurge bine în ziua a 9-a de la Maliuc se ajunge în Sulina.

La final, o autoutilitară va aduce atât participanții, cât și canoele înapoi la punctul de început.

La Sulina va avea loc o seară pescărească, plină de surprize, împreună cu Ivan Patzaichin, canoist român, cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară din 1968, 1972, 1980 și 1984 și triplu laureat cu argint.

Pe parcursul traseului, participanții vor vedea cum Bistrița se varsă în Siret și cum Siretul se varsă în Dunăre. Vor putea observa fauna și cât de curată este natura sau dacă apa este poluată. De asemenea, se va recrea Drumul Plutașilor.

Un material despre plutăritul pe Bistrița, mai jos:

Sursa: ZiarPiatraNeamt.RO

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate