DSVSA Neamț: Rezultatele privind E.coli în produsele de origine animală

control-e-coli

Planul Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă a fost demarat de către ANSVSA Bucuresti în data de 16 mai 2016 şi se va desfăşura până pe data de 31 decembrie 2016.

Echipele de inspectori sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor, desemnate și instruite pentru a desfășura acțiunile din cadrul acestui Plan, au prelevat probe, conform planificării, din județele: Arad, Botoșani, Brăila, Bistrița Năsăud, București, Brașov, Călărași, Caraș Severin, Cluj, Dolj, Giurgiu, Maramureș, Neamț, Vrancea, Suceava, Vaslui, Vâlcea, Teleorman, Timiș

Conform Planului, pentru estimarea contaminării cu aceste microorganisme la nivelul unităților testate, sunt prelevate probe de sanitație si produse de origine animală:

1. Supermarketuri, măcelarii, carmangerii, magazine alimentare: – sanitație de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi ovine, – carnea proaspătă de bovine şi ovine (carne transata provenita de la bovine si ovine) – carnea tocată (carne tocata de bovine, carne tocata de ovine sau amestec) – carnea preparată (pasdtrama din carne de vita si/sau oaie, carnati proaspeti din sau care contin carne de vita si/sau oaie,pasta de mici, mici formati din sau care contin carne de vita si/sau oaie, etc)

2. Ferma de bovine, dozatoare, târguri și piete, magazine alimentare, supermarketuri: – lapte crud (lapte crud sau lapte crud supus unui tratament termic inferior celui de pasteurizare provenit de la bovine si /sau caprine) – produse din lapte crud (produse din lapte crud sau lapte termizat provenit de la bovine si/sau caprine sau ovine – produse din lapte supus unui tratament termic cel putin de pasteurizare joasa (smantana, branza dulce, iaurturi, telemea, cașcaval, etc)

La nivelul DSVSA Neamț, conform instructiunilor si graficului de prelevare transmise de către ANSVSA, au fost prelevate de catre echipele de medicii oficiali desemnate şi instruite pentru a desfăşura acţiunile din cadrul acestui Plan, un număr de 15 probe dintr-un total de 18, din carmangerii, măcelarii, supermarketuri si hipermarketuri (carne proaspată, carne preparată și carne tocată).

DSVSA Neamț a asigurat mijloacele logistice şi baza tehnico–materială necesară prelevării probelor, întocmirii evidenţelor şi asigurării transportului probelor la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară Bucureşti, în vederea efectuării analizelor.

Conform buletinelor de analiză, eliberate de către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, NU a fost depistată prezenţa tulpinilor de Escherichia Coli verotoxigenă în niciuna din cele 15 probe analizate.

Amintim că în luna mai, echipele de inspectori sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor, instruite desemnate pentru a desfășura acțiunile din cadrul acestui plan au depistat prezența Escherichia Coli (E.Coli) verotoxigenă în trei probe, și anume: la o probă de lapte crud, provenită de la o fermă de creștere a bovinelor din județul Alba și la două probe recoltate de pe suprafața carcaselor de ovine, provenite de la o unitate de abatorizare din județul Maramureș.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate