Elevii din Bicaz Chei au câștigat premii plimbându-se prin poveștile celor care au făcut cunoștință cu războiul

Copil fiind, priveam la bunicii mei și îi găseam fascinanți, ei, oameni simpli, de la țară. Scotocind prin toate ungherele, am descoperit comori, o cameră ”secretă”, spionând din podul casei, prin gaura burlanului lipsă. Am ascultat povești din alte vremuri, din multe guri: ale unchiului întors de pe front ca prizonier, ale tatălui meu, orfan de tată, bunicul meu,tot jertfă a războiului…Poveștile se duc odată cu povestitorii dacă nu le oprim puțin cu noi. La fel și fotografiile: nu există cercetători mai pasionați decât copiii. Așadar, provoc copiii să afle povești de viață și fotografii alb- negru ale vremurilor trecute pentru a le păstra cu sfințenie și pentru a discerne din ceața timpului, povețe.” Așa este argumentată necesitatea apariției proiectului educațional ”Dor de doină”.
Cele două cuvinte, profund românești, și-au îngemănat conotațiile într-un proiect inițiat la Școala Gimn. Nr. 1, Bicaz- Chei, sub coordonarea d-nei Prof. pt înv. primar, Cioloca Emilia-Elena, proiect desfășurat în perioada ianuarie 2021- iunie 2021, în parteneriat cu HeidelbergCement Romania, Primăria Comunei Bicaz- Chei și Liceul ”Carol I”, Bicaz.
Activitățile au fost propuse tuturor elevilor clasele I- IV din comuna Bicaz- Chei, proiectul încheindu-se cu un concurs structurat pe două secțiuni, ”Eseuri” și ”Fotografie veche”. Câștigătorii au fost premiați cu premii constând în ceasuri smart, brățări fitness, seturi de scriere și cărți, toate fiind oferite de către firma HeidelbergCement Romania.
Premierea s-a desfășurat online, pe platforma Meet, pe 13 mai, Ziua Internațională a Dorului, întâlnire la care elevii participanți, împreună cu cadrele îndrumătoare, au lecturat eseurile laureate, având ca invitată pe d-na prof. Sârbu Xenia, profesor de Istorie a Liceului ”Carol I”, Bicaz.
Premiul I al secțiunii ” Eseuri” a fost acordat elevului Cioban Marius-Antonio, cl. a IV-a B, înv. Cofariu Tatiana, cu textul ” Calvarul lagărului bolșevic” iar cel al sectiunii ” Fotografie veche” fiind acordat elevului Catrinoi David- Viorel, cl I B, înv. Catrinoi Lenuța, cu fotografia ” Soldați din Bicaz-Chei, concentrați la Budapesta”.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest website folosește cookies pentru a vă îmbunătăți experiența online. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate